Mejla

Anders Westgårdh

Nakenfobin tvingar in två-tre-åringar i bikini

Publicerad:

Det är en underbar dag i paradiset och vi ­ligger på en ­klippa och soltorkar ­efter ett dopp i det ljumma ­havet. Grabben min och jag. Vi skrattar åt moln. Vi pratar om vatten. Han tänker inte på det men jag inser att det mycket väl kan vara sommarens höjdpunkt.

På avstånd hör vi röster som hastigt kommer närmare. Snabbast är två tjejer i ­tioårsåldern som skuttar fram och helt ogenerat kastar av sig sina kläder. Föräldrarna kommer lagom till att se sina döttrar hoppa från ­klippan och ner i det nästan karibgröna vattnet.

De tjuter av glädje när de kommer upp till ytan, simmar i land och kravlar upp där vi sitter. De är spritt språngande nakna och det är underbart för det är friskt och riktigt och precis som det borde vara när man fortfarande är ett barn.

På vägen tillbaka passerar vi barnbadet, den lilla viken där vuxna vadar runt och ­vakar över småttingar som trots att de bara är två–tre år gamla redan har tvingats anpassa sig till det nakenfobiska Sverige.

Spinkiga småpojkar har stora badshorts hårt åtsnörda i midjan, medan deras systrar bär baddräkt. Några av flickorna har till och med bikini, med en tygremsa över de bröst där ingenting kommer att hända under det närmaste decenniet.

Barn i bikini. Vi är antagligen så avtrubbade att vi inte längre inser hur galet det är.

Det frisinnade Sverige har blivit nypuritanskt och ­moralfobiskt.

Bebisar i bikini är antagligen bara ett bevis på den förvridna utvecklingen där vuxna badar bastu påklädda och killar har kalsonger under badbyxorna. Samtidigt blir omgivningen alltmer sexualiserad, inte minst i media där till exempel ett underhållningsprogram i dag måste ha en hög halt av sexkittling för att synas på radarn.

Är det modeindustrin som duperat både barn och vuxna? Ja, antagligen. Är det den amerikanska dubbelmoralen projicerad genom Lilla Sjöjungfrun-produkter och Ariel-bikinis? Ja, det har nog bidragit. Är det löpsedelsordet NAKENCHOCK som spökar? Är det pedofilskräcken? Är det en omedveten EU-­anpassning?

Är det rädslan för att bli ­betraktad som en dålig förälder för att man ­låter barnen bada nakna?

Att skydda små barn från farlig UV-strålning är bra föräldraskap. Det gör man bäst med effektiv solskyddskräm. Att skydda barn från sin egen nakenhet är ren idioti.

avAnders Westgårdh

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM