Vi ska ut ur bilen – och in i bussen

”Att gå från ord till handlng är inte alltid lätt.”

Svenska folket kommer att tvingas göra hårda omprioriteringar i plånboken.

Att få ordning på klimatet kostar.

Den som av någon anledning trott att det är politikerna som ska rädda klotet har missförstått vad det handlar om.

Det är du som ska fixa det. Och det kommer att kosta.

Politikerna lägger visserligen rälsen: nya lagar, nya regler och nya eller högre skatter. Men det är du som ska ändra beteende.

Det är ur det perspektivet man ska se klimatberedningens förslag om att höja bensinskatten med 70 öre litern.

För en genomsnittsbilist blir det 150 kronor mer i månaden. Inte särskilt kännbart för den som har en hygglig inkomst. Men tillräckligt mycket för att märkas.

Slutligt förslag

Att det också blir dyrare för många bilister att ta sig till jobbet när reseavdraget ändras är ett steg i samma riktning. Vi ska ut ur bilen – in i bussen.

Klimatberedningen är en statlig arbetsgrupp med en representant från varje parti. I början av mars kommer deras slutliga förslag.

Men Sverige är bara en liten bricka i världsspelet om klimatet.

Förra veckan la EU-kommissionen sitt klimatpaket. Det ska nu godkännas av medlemsländerna och EU-parlamentet. Förslagen där kostar i genomsnitt tre euro i veckan, enligt kommissionspresidenten José Manuel Barroso. Alltså 130 kronor till i månaden för klimatets skull.

Ingen vet

I slutet av nästa år samlas världens toppolitiker i Köpenhamn för att ta ett internationellt klimatbeslut som minskar utsläppen av växthusgaser. Det kommer också att kosta. Hur mycket kan ingen veta i?dag.

Inte felfria

Varför attackerar de ständigt min plånbok, undrar du nu irriterat. Det beror på att vi är människor och människor är inte felfria.

Många skriver säkert under på att vi måste lägga om vår livsstil. Men att gå från ord till handling är inte alltid så lätt. Det kommer saker emellan, det kan vänta till nästa år, till nästa flytt. Ekonomiska styrmedel har visat sig vara den mest effektiva pådrivaren.

Så prioritera om bland utgifterna. Att rädda klimatet kommer att kosta en slant.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM