Alliansen vinner nog dragkampen om skatterna

Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET /85527
KOLUMNISTER

Alliansen kommer sannolikt att vinna dragkampen med regeringen om skattehöjningarna.

Det är en vinst som Anna Kinberg Batra verkligen behöver.

Foto: AFTONBLADET

Alliansen slog inte till i gryningen men väl på förmiddagen. De fyra partierna, som hittills haft olika syn på hur flera av regeringens planerade skattehöjningar ska stoppas.

Moderaterna och kristdemokraterna har velat att de de fyra partierna ska lägga ett gemensamt budgetförslag och hoppas att SD stödjer det.

Centern har velat bryta ut skattehöjningarna ur budgen och göra motsvarande besparingar i utgifterna.

Men till sist blev det Jan Björklund och Liberalerna linje som segrade. Om skatteförslagen, som aviserades i våras, finns kvar när regeringen lämnar över sitt budgetförslag till riksdagen i september kommer de begära att riksdagen uttalar sitt misstroende mot en minister, oklart vem.

Men det är i alla fall inte finansminister Magdalena Andersson (S) eller statsminister Stefan Löfven (S) för då skulle regeringen sannolikt tvingas avgå. Och det vill inte Centern, de är emot att skapa kaos. De nöjer sig med att ge regeringen en käftsmäll.

Verkligt hot – när vi vet mer

Alltså är det ett okänt statsråd som misstroendet ska riktas mot och det är den svaga länken i Alliansens upplägg. Hotet blir inte riktigt verkligt innan man vet vem det riktar sig emot.

Ändå är det sannolikt att Alliansen, med draghjälp av Sverigedemokraterna som stödjer idén om en misstroendeomröstning, kommer att vinna dragkampen om de tre föreslagna skattehöjningarna. Varför ska regeringen och deras budgetpartner gå mot ett frivilligt och symboltyngt nederlag i riksdagen där det än en gång blottläggs att de inte har en majoritet av riksdagsledamöterna bakom sig.

Finansminister Magdalena Andersson verkade på sin pressträff som hon redan förbereder reträtten. Hon sade att förslagen av skattehöjningar just nu kollas av lagrådet och att man inte vet vad som finns med i budgeten förrän den läggs fram i höst.

Lättnadens suck för AKB

De tre skatter det handlar om är nya 3:12-regler som ger småföretagare höjd skatt, den planerade skatten på flygresor (som kritiseras av EU) och en förändring av brytpunkten för statlig inkomstskatt som gör att fler betalar statlig skatt än som annars skulle ha gjort det.

Om Alliansen lyckas stoppa skattehöjningarna kommer åtminstone M-ledaren Anna Kinberg Batra dra en djup suck av lättnad. Hon har starkt kritiserats av många moderater för att partiet inte utnyttjar att det är borgerlig majoritet i riksdagen.

Men nu visar Alliansen klorna och drar sig inte för att ta hjälp av Sverigedemokraterna för att ge regeringen en rejäl smocka mindre än ett år före valet.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ARTIKELN HANDLAR OM