Mejla

Wolfgang Hansson

Han tjänar mest på riksrätten mot Trump

KOLUMNISTER

En oavsiktlig följd av riksrätten mot Donald Trump är att demokraternas val av motkandidat i presidentvalet påverkas.

Bernie Sanders och Elizabeth Warrens chanser försämras.

Den som gynnas mest är ironiskt nog den Trump fruktar mest, Joe Biden.

För demokraterna är tajmingen av rättegången mot presidenten den sämsta tänkbara. Förhandlingarna i Washington DC kolliderar med de första primärvalen som hålls för att vaska fram en motkandidat till Trump.

Fyra av de tolv demokrater som fortfarande finns kvar i kapplöpningen om att bli partiets presidentkandidat är till vardags senatorer. Under rättegången måste de befinna sig i Washington sex dagar i veckan. Söndagar är som det ser ut nu enda lediga dagen.

Normalt hade nästan alla de demokratiska kandidaterna tillbringat hela nästa vecka i Iowa inför primärvalet där den 3 februari. Särskilt i de två första delstaterna är den personliga närvaron väldigt viktig för vem som går vinnande ur striden.

Iowa-borna är bortskämda med att vart fjärde år ha tillgång till kandidaterna på ett sätt som ingen annanstans i USA. De kommer till små städer och håller tal på skolor och i shoppingcentrum. De är vid dessa småskaliga möten som väljarna bestämmer sig för vem de tycker ska företräda partiet i presidentvalet.

Bernie Sanders.

Nu kommer Bernie Sanders och Elizabeth Warren inte att kunna genomföra sina planerade kampanjmöten. Detsamma kan gälla för New Hampshire som är veckan efter. Drar riksrätten ut på tiden kan primärvalen i många delstater påverkas.

Hyr in privatjet

Några sådana restriktioner gäller varken för Joe Biden eller Pete Buttigieg, de två andra toppkandidaterna. De kan nu kampanja extra offensivt i hopp om att plocka väljare som annars kanske gått till Sanders eller Warren.

Warrens och Sanders enda motdrag så här långt är att de redan hyrt privatjet som ska flyga dem till Iowa de kommande två söndagarna. Då kommer de åtminstone att kunna kampanja under en dag.

Går man på opinionsmätningarna handlar demokraternas race så här långt främst om fyra kandidater som alla ligger runt 15-20 procent i Iowa. Det kan med andra ord bli väldigt kostsamt för Warren och Sanders att deras möjlighet till kampanjarbete skärs ner.

De två första primärvalen är normalt väldigt viktiga för vem det till slut är som blir partiets kandidat. Sedan det nuvarande systemet med primärval infördes 1972 har bara en enda kandidat lyckats bli vald till president utan att vinna varken i Iowa eller New Hampshire. Det var Bill Clinton 1992.

Donald Trump.

Det är mycket ovanligt att ens bli nominerad till partiets presidentkandidat utan att ha blivit etta eller två i Iowa eller New Hampshire. Även om båda delstaterna är små så ligger de först i primärvalcykeln vilket ger resultaten där extra stort inflytande. Kandidater som gör dåligt ifrån får en negativ spiral och försvinner ofta medan de som gör bra ifrån sig får en extra skjuts uppåt.

Exakt hur mycket Warrens och Sanders frånvaro kommer att försämra deras chanser går givetvis inte att säga. Men det vore märkligt om det inte påverkade alls.

Ungt stjärnskott

De två senatorerna försöker dämpa effekten genom att låta sina så kallade surrogates, kända politiker som valtalar i deras namn, kampanja extra mycket de kommande veckorna.

Elizabeth Warren tar hjälp framförallt från Julian Castro, som till nyligen själv var en av kandidaterna. Sanders litar till det unga stjärnskottet Alexandria Ocasio-Cortez, kongresskvinna från New York.

Men en kopia är sällan lika effektiv som originalet.

Joe Biden.

I de nationella opinionsmätningar som regelbundet görs är det Joe Biden som ser ut att vara den demokrat med störst chans att besegra Trump. Han spelar också en central biroll i riksrätten. Det är hans son Hunter Bidens roll i styrelsens för ett ukrainskt energibolag som ligger bakom Trumps försök att försöka förmå Ukraina att gräva fram skit om Biden. Att Trump försökte använda en främmande makt för att öka sina chanser att bli omvald är en central del i anklagelserna.

Därför är det lite ironiskt att det är just Biden som kan gynnas av riksrätten. Av Trumps twittrande drar jag slutsatsen att han helst skulle se Bernie Sanders som sin motståndare. Presidenten tror sig ha största chanser att besegra en kandidat som står väldigt långt till vänster.

Även om Trump blir frikänd i rättegången kan hans chanser till återval påverkas negativt.

Men inte på det sätt som många trodde.

PODD Wolfgang Hansson om riksrätten mot Donald Trump

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om riksrättsåtalet mot Donald Trumo.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Över 13 timmars riksrätt — första dagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Bernie Sanders

Iowa

New Hampshire

Amerikansk politik

Joe Biden

Elizabeth Warren