Mejla

Lena Mellin

Var stolt – du bor i Sverige

Här litar vi på förnuftet – och slipper militärer och böter

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Jag är stolt över ​att​ vara svensk​ – särskilt just nu​. Och​ glad att jag inte är​ exempelvis​ ​dansk. Eller​ spanjor​.

Skälen är ​tre​. ​

Alla handlar om förnuft.​

Utländska medier är upprörda – och lite förundrade. Vad är Sverige​ för ett ​konstigt land som kan t​illåta​ folk att gå ​ut ​som de vill, handla kläder och köpa en flaska vin – t​rots coronan​​.

​​Under​​ de​ dagliga presskonferenserna på Folkhälsomyndigheten ​ä​r det nästan alltid någon journalist från Tyskland eller Storbritannien eller något annat europeiskt land som frågar om det​ inte är​ dags att stänga skolorna som regeringarna gjorts i deras länder.​ Eller stoppa handeln. Eller något annat.​

Vi ä​r helt enkelt konstiga​.​ Avvikande. ​Aparta. Och det har sina förklaringar som jag tycker att vi ska vara stolta över.

Den första är att myndigheterna tycks tro att de som bor i Sverige är i besittning​ av någon form av förnuft. Att hut går hem​,​ så att säga.

S​ä​ger experter att vi ska tvätta ​händerna, hålla​ två​ meters lucka, inte kramas, inte ta i​ hand​, helst inte vara på jobbet – ja​, ​då g​ör​ vi så. Utan att hemvärnet står utanför dörren och kollar våra göranden och låtanden.

I exempelvis Danmark, gemytets högborg​, ​​är​ restauranger stängda. Här ​hos oss ​har många stängt sig själva eftersom kunderna äter hemma i stället. ​​Men​ för dem som beslutar får vi gärna gå på krogen, bara vi håller armlängds lucka till de andra vid bordet.

Det första​ skälet att vara stolt är alltså att vi är förnuftiga. Vi spänner på bilbältet över kroppen, inte över ryggstödet bara för att stoppa påminnelsepipet. Om ni förstår vad jag menar.

Det andra skälet att vara stolt ​​är​ att de som bestämmer,​ myndigheter​ och ​olika ​politiska instanser, tycks lita på att vi använder detta förnuft.

Här måste man inte, som i exempelvis​ i ​Spanien, ha med sig ett pass n​är​ man​ går​ ut. Det​ får man​ för övrigt bara göra två gånger i veckan och då endast för besök i mataffären eller apoteket. Har man en hund är en daglig kisspaus med jycken​ också tillåten​. Överträdelser bestraffas med höga böter.

Det finns alltså en ömsesidig tillit. Människor litar​ ​på och lyder råd och uppmaningar som verkar förnuftiga.​ Den beslutande nivån utgår​​ från att​ vi gör det​. Försvaret behöver inte kallas in annat än f​ör​ att bygga fältsjukhus och sköta provtagning. Inte att ​peka ​​på folk med automatgeväret. Det är det​ andra skälet​ till att vara stolt över att vara svensk just nu.

Det tredje är vårt styrelseskick. Beslut inom den statliga sektorn vilar i hög grad på fristående expertmyndigheter. Det är en stor styrka.

Ministrarna får inte lägga si​g i annat än ge​nom d​et årliga så kallade regleringsbrev där det uppges ​vad de huvudsakligen ska syssla med. Lägger sig ministern i mer kan det kallas ministerstyre och leder nästan ofelbart till avgång. Så är inte fallet i andra länder där den statliga sektorn är helt politiskt styrd. Det kan leda till andra hänsyn än de rent förnuftsmässiga.

”Jag är så glad att jag är svensk” är en replik ur Birgitta Anderssons sketch ”Sverigebruden” ur en av Povel ​Ramels ​Knäpp upp-revyer. Den handlar också om Sverigebilden, och om den ​”svenska flickans”​ ​betydelse för den.

Jag är stolt över att vara svensk just nu. Och exempelvis inte dansk. Eller fransman. Vi tillåts tänka själva.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Sverige

Danmark

Lena Mellin

Folkhälsomyndigheten