Jonatan Unge

Två saker som jag inte har någon aning om

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Rädslan för det okända är den starkaste av alla rädslor och enligt H.P. Lovecraft även människosläktets själv urskräck.

Urmänniskan stirrade upp på det mörka himlavalvet och fattade ingenting och det var det värsta hon varit med om. Trots att vårt släkte sedan genom historien stött på mängder av läskiga grejer så har vi aldrig blivit räddare än den gången vi inte begrep vad i hela friden det rörde sig om.

Så ni kan tro att jag är fullkomligt livrädd i dessa dagar eftersom medierna är fulla med hemska artiklar om två saker jag inte har någon aning om; ränteläget och inflationen. Allt jag har lyckats ta till mig är att de växer och att det inte är bra. Kombinationen ”inte bra” och ”har inte koll på vad det är” får så klart blodet att frysa till is i mina ådror.

 

Till skillnad från min anfader urmänniskan har jag däremot tillgång till Google vilket gör att jag kan forska lite om dessa begrepp och på så sätt göra dem mindre obegripliga/läskiga. Vilket jag också gjort.

Matvaror har blivit dyrare på senare tid.
Matvaror har blivit dyrare på senare tid.

Jag började med inflationen. Hittade en artikel från Tidningen Näringslivet, i och för sig från 2021, men jag litar på Googles algoritmer. Rubriken var: Är du vinnare eller förlorare på inflationen? Den rubriken gjorde mig lite bättre till mods för det innebar att jag potentiellt till och med skulle kunna tjäna på denna fruktansvärda farlighet. Först listade de bostads- och aktieägare som vinnare. Satan. För det är inte jag. Men sen var man tydligen en förlorare om man hade bolån – och det har jag inte heller! Så kanske inte en vinnare men något mindre av en förlorare.

 

Nästa rubrik var ”hyresgäster”. Jag började le för mig själv då jag utgick ifrån att vi skulle vara vinnare. Men till min stora chock var vi också förlorare. Så alla som på något sätt bor är losers.

Därefter kom de dåliga nyheterna slag i slag.

Konsument är lika med förlorare.

Surt.

För det är jag.

Men också ni. Så skratta lagom.

Priserna på bensin har också gått upp vilket i sin tur även kan påverka priser på andra varor.
Priserna på bensin har också gått upp vilket i sin tur även kan påverka priser på andra varor.

Sen var de med bristyrken vinnare men är det nåt det inte råder brist på så är det ju poddare, så per definition förlorare.

 

Den enda lilla vinsten var att sparare i sparkonto tydligen är förlorare men den vinsten kändes mest bitterljuv då den enda anledningen till att jag inte sparat i sparkonto är för att jag inget sparat över huvud taget.

Hursomhelst, trots att det i princip bara var hemska besked för min del så dämpades min skräck eftersom det hela blev mindre okänt.

Jag forskade vidare på Google och fann uppgifter om höjda priser på matvaror. Matvaror är ju ganska brett, brett är svåröverskådligt och därmed okänt, därmed lika med läskigt.

 

Forskade således mer ingående och hittade uppgifter om dyrare bananer. Bananer köper jag aldrig efter att jag år 2001 ha förätit mig på bananbröd, så lugnet spred sig i min kropp. Så pass att jag började tro att det här med ränteläget och inflationen kanske inte skulle bli så farligt trots allt.

Men då såg jag i ögonvrån något om höjda bensinpriser. Först brydde jag mig inte, jag har ju inte bil, men det var som att artikeln kunde läsa mina tankar för redan i ingressen informerades jag om att höjda bensinpriser leder till höjda priser på allt.

Allt! 

Allt är ganska mycket. Så mycket att det faktiskt inbegriper kaffe!

För där har faktiskt H.P. Lovecraft fel, det finns något ännu läskigare än det okända. Vetskapen om att höga kaffepriser alltid leder till anarki och planlöst mördande. Eller om det var bröd?

Publisert:

LÄS VIDARE