Som att be Philip Morris inleda Cancerfondens stämma

En imponerande skara statsöverhuvuden samlas i Malmö för att under två dagar avhandla antisemitismen ledda av den avgående statsministern Stefan Löfven.

Malmös och världens judar ska nu få höra vad västvärldens presidenter och andra makthavare har att säga – vad ska göras för att stoppa antisemitismen?

I talarlistan i den avslutande sessionen, mellan FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och EU:s president Ursula von der Leyen, står det ”Sheryl Sandberg, COO Facebook”. Sandberg är sedan över tio år operativ chef på Facebook och kvinnan bakom den algoritmiska verklighetsbilden för fyra miljarder människor.

Om någon tvivlat på Mark Zuckerbergs självbild eller ambitioner, så är kontexten i Malmö perfekt: Facebook är en politisk kraft, en egen stat, som förhandlar med andra stater. Det är inget företag som du lätt kan reglera eller tvinga med gamla tidens lagar eller logik, de kräver – och får – en plats vid bordet.

De övriga programpunkterna är fulla av samtidens digitalt relaterade buzzwords, heta för politiker 2021. Inget konstigt med det; antisemitismens motor finns online. Men den alltid lika digitalt tondöva svenska regeringens val att låta Facebook, Youtube och de andra sociala mediejättarna sätta agendan om antisemitism är lika väntat som det är befängt.

Är den svenska regeringen blott en dörrmatta för tech-oligarkernas lobbyister? Att bjuda in Sheryl Sandberg som huvudtalare på en konferens om antisemitism är som att be Philip Morris inleda Cancerfondens stämma. De utgör själva problemet, de kommer aldrig frivilligt bli en del av lösningen.

Det som skadar människor är själva förutsättningen för produkten de säljer. Att göra Sheryl Sandberg och techlobbyn till vip-gäster är så kontraproduktivt att hela södra Sveriges klockor kommer stanna samma sekund som den första bilden tas på de leende delegaterna.

Sheryl Sandberg  och Jack Dorsey.
Sheryl Sandberg och Jack Dorsey.

De senaste veckornas avslöjanden av Wall Street Journal och visselblåsaren Frances Haugen visade återigen upp hur företagen alltid prioriterar tillväxt före mänskliga rättigheter. Alla som följt Facebook och de andra sociala mediejättarna vet att övervakningskapitalismens vinster kommer från det engagemang bland annat judehatet driver fram.

Det skapar miljarder annonsvisningar, återkommande och längre besök. Det skapar beroende. Och företagen är både ovilliga och oförmögna att stoppa det på egen hand. Det finns varken artificiell eller mänsklig kapacitet att avkoda och rensa bort de miljontals inlägg på hundra språk som sprider hatet – varje dag.

Det här är företag vars affärsverksamhet är beroende av det engagemang som polariserade åsikter driver bäst, och deras ovilja att tvätta rent sina flöden från antisemitism är väldokumenterad. En rapport från Center for Countering Digital Hatered (CCDH) gjord 2021 säger att de sociala plattformarna inte rår på antisemitismen. 80 procent av inläggen blir kvar efter värdelösa algoritmer och mänskliga innehållsgranskare gjort sitt jobb: förintelseförnekande innehåll, konspirationsteorier med judar i centrum och simpelt, blint hat.

Andra, inklusive företagen själva, har gjort den nödvändiga forskningen: sociala medier premierar polariserande innehåll, och det skadar människor.

I ljuset av det skulle man kunna tro att Sheryl Sandberg och de andra tvingats till konferensen i Malmö för att ställas till svars. Kanske svara på besvärliga frågor och visa transparens? Inte alls, och hemma i Kalifornien och Shanghai jublas det – återigen är företagen insläppta i geopolitikens finrum.

Visselblåsaren Frances Haugen.
Visselblåsaren Frances Haugen.

Macron och de andra politikerna är beroende av Zuckerberg, Twitters Jack Dorsey och de andra för att fungera i det politiska landskapet. De avgör vilken bild av samhället och deras politik väljarna ser, så det gäller att hålla sig väl med dem. Så lands-presidenterna kommer inte till Skåne för att diskutera antisemitism; de är i huvudsak där för att skapa viktiga kontakter med tech-presidenterna. Deras symbios är villkoret för båda parters politiska inflytande och globala makt.

Sverige har en lång tradition av att använda dialog som lösningen på geopolitiskt avgörande konflikter. Men tiden för runda bord och fika är för länge sedan förbi. Ställ Sheryl Sandberg och de andra tech-presidenterna mot väggen, visa upp dem och deras smutsiga byk.

Se till att, som visselblåsaren Frances Haugen lyckades med, deras aktiekurs påverkas. Lagstifta hårt, inför sanktioner. Först då kan den gamla världen komma åt de nya härskarnas avgörande roll för antisemitism, rasism och sexism.

Publisert:

LÄS VIDARE