Mejla

Micael Dahlen

Barn ska inte lyckas i skolan

Publicerad:

”Så lyckas ditt barn i skolan.” Finn ett fel i den meningen. Som fuckar upp allt. Det är bara ett litet ord, som passerar de flesta obemärkt. Skolorna som skickar mejl till alla föräldrar med just den ämnesraden, alla välmenande tidningsartiklar som använder just den rubriken. Till och med den här tidningen har gjort det, i gott sällskap av bland annat SvD, Femina och – bisarrast av allt – tidningen MåBra. För inte fasen får den någon att må bra. Inte skolbarnen, inte lärarna, inte samhället.

Foto: GETTY IMAGES

 

Barn ska inte lyckas i skolan. De ska lära, inte prestera. Kanske tycker du det verkar som hårklyveri, men det är en stor skillnad. Förödande skillnad. Fråga vilket skolbarn som helst, som inte vågar erkänna att hen inte förstår vad som står i boken, som inte vågar ställa dumma frågor på lektionen eftersom allt de gör hela tiden bedöms och betygsätts.

 

Vars ryggmärgsreaktion varje gång de får en uppgift är att fråga hur den kommer att betygsättas och oroa sig för att misslyckas istället för att tänka på vad de kan lära sig.

Fråga vilken lärare som helst, som brottas med alla läxförhör, prov och tentor de ska utforma och rätta. Alla händer i luften de ska räkna eftersom till och med handuppräckning är en betygsgrundande prestation. Som äter upp den lilla tid de har att undervisa, all energi de skulle kunna ägna åt att lyssna på elevernas frågor och hjälpa dem att hitta svaren istället.

 

Men lärarna måste väl kunna göra både och, kanske du tänker? Precis som fotbollstränare dömer matcher och försvarsadvokater bestämmer domslut? Nej visst ja, det gör de ju inte! Kanske för att det skulle fucka upp allt? Tränarna och advokaterna sätter ju sina skyddslingar i främsta rummet, det är ju hela deras existensberättigande, då kan de inte förväntas döma objektivt, de ska inte vara objektiva. Men samma sak måste väl gälla för lärare, att de ska sätta sina elever i första rummet, alltid vara på deras sida, inte tvingas vara deras objektiva domare? Tacka tusan för att så få vill bli lärare nu för tiden (de som ändå gör det är riktiga superhjältar!)

Och tacka tusan för att så många elever, stora som små, har ångest i skolan nu för tiden, drar sig så till den milda grad att hemmasittare blivit ett vedertaget begrepp, när de vet att de förväntas prestera från samma stund de kliver in genom skolporten, varje lektion, varje dag.

 

Inte ens Zlatan förväntas prestera jämt, han tränar större delen av tiden och glimrar sen till på matcherna när det verkligen gäller. Det är därför han är bäst.

 

Låt eleverna göra likadant. Gå till skolan för att lära istället för att prestera. Låt lärarna undervisa istället för att döma. Sen kan objektiva domare sätta dem på prov när de är färdiga. Precis som görs med nationella prov idag – de är separerade från lärare och
undervisning. Med dagens teknik skulle alla prov kunna utformas så. Då skulle vi få färre hemmasittande elever, färre utbrända lärare och fler Zlatan i skolan.

Håller du med? Tyck till och se fler idéer på min insta.

Av: Micael Dahlen

Publicerad:

LÄS VIDARE