Lina Thomsgård

Vi behöver inte äga en borrmaskin var

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi ska tälta nästa helg och det passar bra för jag har ju ett tält.

Varje genuint tältälskande människa ska väl ha ett eget? Mitt står på ­vinden 362 dagar om året och arbetar passivt med att skänka min självbild en friluftsglans genom att vara ägt. Där står också några ­lådor med popskivor, här har ni en riktig musikälskare, som trängs med beviset på att jag är händig, min borrmaskin i kulören apelsin. Mina saker säger saker om mig. Jag har aldrig lånat ut dem till någon för ingen har frågat. Kanske för att de känt att varje händig, musikälskande naturmänska ska väl ha sina egna. Jag äger, alltså är jag.

Det sägs att en borrmaskin används i genomsnitt 15 minuter under sin livslängd. En pluttig kvart. Samtidigt skriker vetenskapspersonerna för våra förhållna öron att vi håller på att tömma jordens tillgångar.

Vi producerar och konsumerar för mycket grejer, ­köper och äger, i stället för att använda och fördela det som redan finns. Det inhandlas mobiltelefoner för att vi tröttnat (tröttnat!) på de gamla, vi grillar i varsina grillar en gång om året och vi vill gärna ha en egen resväska för det känns fräschast. Av trytande natur­resurser tillverkade, ihopskruvade och med logotyp försedda saker i förråd som vi inbillar oss att vi behöver äga. En, ny, var, minst.

Är det snålhet, hygien ­eller blygsel som gör att vi inte bara lånar av varandra

i stället? Eller är det för att vi lättare ska kunna låtsas vara fria och oberoende?

För om vi var bättre på att dela grejer så skulle vi inte bara vara bussiga mot ­klimatet och förrådsutrymmet. Om fler frågade på ­Facebook, jobbet, skolan ”Halloj, vem har grillor i storlek 40?” så kunde vi på köpet ta bort lite av det skämmiga kring att inte kunna köpa, att inte ha.

Antagligen skulle en ny inställning till delande göra bnp-kaos med alla fabriker och företag som vill sälja oss onödigt många grejer, men kan inte de jobba med att ­administrera användandet av det som redan finns

i stället?

För jordklotet skulle ju ­vara bra att ha ett litet tag till om det alls ska bli nåt kul tältande och överlevande av.

Dessutom vore det kalas med ett liggunderlag i helgen. Nån som vill låna en borrmaskin?

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN