Mycket högre medvetenhet mot trollkonton krävs

Det är häpnadsväckande att så många av samhällets toppar gjort sig till vän med nye rikspolischefen Anders Thornberg på Facebook.

Inte för att det är fel att skaffa sig vänner där utan för att det så uppenbart inte är ett riktigt konto. Exempelvis är Thornberg mycket stolt över att vara polis och upprepar gärna att han varit polis i 37 år.

Men av hans cv på trollkontotFacebook framgår inte ens att han är polis. Eller är polisutbildad. Det borde vännerna på Fejan både ha lagt märke till och undrat över.

Det tyder på dålig riskanalys. Förbluffande dålig.

Enbart ett litet fåtal personer har skrivit på Thornbergs fejkkonto. Det är bra.

Blotta tanken på vad de högt uppsatta cheferna på polisen och andra rättsvårdande myndigheter skulle kunna ha skrivit där ger rysningar. Eller hur det kunde ha använts för att sprida desinformation.

Vi står inför ett val som bland andra Anders Thornbergs tidigare arbetsplats Säpo varnat för kommer att bli utsatt för ”påverkansoperationer”, läs påhittade nyheter med avsändare i Ryssland.

Då krävs det en betydligt större medvetenhet och misstänksamhet mot avsändaren än Thornbergs Facebookvänner ger uttryck för. Och inte bara hos dem utan av oss alla.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM