Nu går de gröna väljarna till Schyman och Fi

Miljöpartiets kris kan bli vägen till framgång för Feministiskt initiativ, Fi. Väljare går nu från de gröna till de rosa enligt Aftonbladet/Inizio.

Jag har länge trott att det sviktande förtroendet för Miljöpartiet de gröna ska leda till en uppgång för Feministiskt initiativ, Fi.

Nu har det hänt. I den här mätningen går väljare från Miljöpartiet som minskar med 0,4 procentenheter. Många av dem går till Fi som ökar med 0,8 procent till 2,1 procent.

Det ökade stödet för Fi är den näst största förändringen i den här mätningen, bara uppgången för Moderaterna är större. Fi noterar sitt högsta stöd sedan juni förra året.

Det är logiskt att MP:s besvikna väljare går till Fi. De yngre och ofta urbana väljare sätter både klimat och jämställdhet högt upp på listan över viktiga politiska frågor.

När MP krisar, och inte upplevs som leveranssäkert, bortfaller de som alternativ för den väljargruppen. Och att Moderaterna och Socialdemokraterna inte är ett andraval för dem är inte konstigt. De är för gammeldags, helt enkelt.

Fi, som har jämställdhet, miljö och mänskliga rättigheter som sina profilfrågor, ligger betydligt närmare till hands. I alla fall för dem som är beredda på att i värsta fall kasta bort sin röst.

Återkommer alltså Gudrun Schyman (Fi) som riksdagsledamot i höst? Nej, det betyder inte de här siffrorna. Men det innebär att chanserna är större. I valet 2014 röstade 3,1 procent på Fi, alltså en procentenhet fler än som säger att de skulle göra samma sak om det vore val i dag.

Om man för ett ögonblick ägnar sig åt de traditionella blocken så har Alliansen haft övertaget över de tre rödgröna partierna sedan november förra året. I den här mätningen är skillnaden mellan dem 3,5 procentenheter.

Dessförinnan hade de rödgröna övertaget i tre månader. Innan dess var Alliansen största block under 16 månader.

Säger det här något om valutgången? På sätt och vis, det säger oss nämligen att vi även under nästa mandatperiod kommer att ha en blå majoritet i riksdagen. Det beror på Sverigedemokraterna som i den här mätningen stöds av 15,6 procent av väljarna.

Men det säger ingenting, absolut ingenting, om vem som kommer att leda nästa regering. Det kan bli Ulf Kristersson (M) men det kan lika gärna bli Stefan Löfven (S).

På fredag är det sju månader kvar till valet. Den som tror sig veta utgången redan nu kommer att bli besviken. Knappt sju procent av väljarna är fortfarande osäkra på vilket parti de ska lägga sin röst på.

Det är betydligt färre än för ett halvår sedan men procentandelen motsvarar hela 385 000 väljare. De avgör vilken sida som vinner. Eller en uppblossande affär, ett terrordåd eller oroande händelser på den globala arenan.

Fyra av totalt åtta partier är förlorare om man jämför dagens mätning med 2014 års valresultat. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna har i dag ett lägre stöd än de fick på valdagen.

Men lika många är alltså vinnare. Vänsterpartiet, Centern, Moderaterna och Sverigedemokraterna ligger i dag bättre till hos väljarna än de gjorde i september för fyra år sedan.

Så har det, med undantag av Moderaterna, sett ut under praktiskt taget hela mandatperioden. Efter dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batras famösa yttrande om att hon och hennes parti skulle börja förhandla med SD rasade stödet för Moderaterna.

Det vände uppåt först sedan det stod klart att Ulf Kristersson skulle ersätta henne som de borgerligas statsministerkandidat.

Så funkar Aftonbladet/Inizios undersökningar 00:33

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM