Väljarna behöver en konsumentombudsman

Nu har vi fått ta del av stommen till Socialdemokraternas valmanifest till höstens val.

Trygghet på längden och tvären.

Och våldsamma angrepp på ärkefienderna i Moderaterna.

Stefan Löfven hade tur med vädret när han första maj-talade på Norra Bantorget i Stockholm. Solen tittade fram och en gråkulen och regnig förmiddag byttes mot strålande vårväder.

Talet kan inte tolkas på annat sätt än att det var stommen till Socialdemokraternas blivande valmanifest.

Den röda tråden är trygghet på alla tänkbara sätt och det var också budskapet på årets socialdemokratiska första maj-märke. Enligt Löfven ska partiet ställa sig i spetsen för ”det största trygghetsprogrammet i modern tid”.

Det ska vara tryggt på arbetsplatserna, i vården, på gator och torg och att vara pensionär. Denna trygghet ska uppnås med bland annat 10 000 fler anställda inom polisen, 14 000 fler anställda inom vården och upp till 600 kronor mer i månaden för dem som har en pension mellan 9 000 och 17 000 kronor. Efter skatt blir det upp till omkring 420 kronor i månaden.

Köerna i vården ska kortas och närakuterna bli fler. Bristyrkesutbildningar ska organiseras, undervisningen i svenska förbättras och arbetskraftsinvandringen strypas.

Men ett ganska omfattande självberöm kommer av allt att döma också ingå i den socialdemokratiska valretoriken. Reinfeldts mål om fem miljoner sysselsatta 2020 uppnådde den nuvarande regeringen redan under förra året.

Budgetunderskott har vänts till kraftiga överskott. 300 000 fler går till jobbet nu än då Alliansen regerade. Statsskulden som andel av bruttonationalprodukten, BNP, är lägre än den varit sedan Löfven själv var ”en fjunig 20-åring”.

Det Stefan Löfven dock inte nämner är att Sverige för närvarande befinner sig i en kraftig högkonjunktur då alla ekonomiska pilar ska visa uppåt. Om en regering skulle lyckas ta livet av effekterna av den hade de kapitalt havererat.

Löfvens kraftiga angrepp på Moderaterna gränsar ibland till rena falsarierna. Och han glömmer gärna att den dåvarande regeringen tvingades hantera den värsta ekonomiska krisen i världen sedan kraschen på Wall Street 1929. Det var därför arbetslösheten ökade under Alliansens tid vid makten.

Löfven hävdar att Alliansen drog ner på polisutbildningen när de satt i regeringen. Men han glömmer att de uppfyllde sitt vallöfte om att att antalet poliser skulle uppgå till 20 000 och att det nu är så få som söker eller är behöriga till utbildningarna att mängder av utbildningsplatser gapar tomma.

Och så häcklar han Moderaterna för att de vill sänka skatten. Men 2014 gick Alliansen inte till val på sänkta skatter.

Så här kommer det att fortsätta, tro mig. Väljarna behöver en konsumentombudsman, ValO, som sorterar bland alla utsagor från partiledarna. För Löfven är inte den ende som kommer att uppträda så här, var så säker.

Löfven sade exempelvis att ingen vet vad en SD- och M-regering skulle innebära. Nej, och det vet ingen annan heller. Det är ett helt orealistiskt alternativ för alla utom Löfven själv och Jimmie Åkesson. Så varför nämner han det? För att jävlas.

Stefan Löfven gjorde vad han kunde för att elda sina sympatisörer. Men han är ingen folktalare och kommer aldrig att bli. Allt framförs på ungefär samma sätt, det extra engagemanget och trycket saknas. Så på den punkten gick det inte så bra.

1 av 8 | Foto: Ola Axman

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM