Svårt bevisa förberedelse till brott

KOLUMNISTER

Kartläggning av journalister och hemmagjorda vapen räckte inte.

Men så är också förberedelse till mord ett osedvanligt svårt brott att bevisa.

Sundsvalls tingsrätt dömde i dag Peter Holm, framträdande medlem i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, till två år och sex månaders fängelse för bland annat grovt vapenbrott.

Men åklagarna Marie Reutne och Lo Jonsson ville även att högerextremisten skulle fällas för förberedelse till mord, ett brott som kan straffas med upp till 18 års fängelse.

Detta sedan polisen i Holms hem hittat vapen, däribland en ombyggd attachéväska med en knapp i handtaget med vilken en pistol kan avfyras, dokument om hur våldsbrott begås på effektivast möjliga sätt, en lista med namn och bilder på framträdande personer i samhället med judiskt påbrå samt material som tydde på att han hade kartlagt två journalister.

Under andra omständigheter hade det ovanliga vapenfyndet kunnat framstå som ett utslag av förvirrade James Bond-fantasier. Men sett i ljuset av att mannen är gruppchef för en organisation som enligt Säkerhetspolisen är den farligaste inom högerextremismen blir bilden annorlunda.

Tingsrätten köper dock inte resonemanget. Visserligen anses väskan utgöra ett hjälpmedel till våldsbrott i förberedelseparagrafens mening. Men sedan faller bevisningen ihop.

Listan på misshagliga judar är hämtad från nätet. Då det inte är den åtalade som har sammanställt den bevisar den inte förberedelse. Och kartläggningen av de två journalisterna inskränker sig till material som Holm laddat ner från Hitta.se. Information som finns tillgänglig för vem som helst.

Dessutom kunde inte åklagarna presentera någon brottsplan. Vem eller vilka tänkte Holm mörda? Hur skulle han bära sig åt?

1 av 4 | Foto: FREDRIK PERSSON
NMR-aktivisten Peter Holm.

Förberedelsebrott är mycket svåra att bevisa. När övergår mer eller mindre grumliga fantasier till att utgöra konkreta planer? Vad bevisar egentligen en karta över ett kvarter där låt oss säga en bank ligger? Vilka slutsatser går att dra av det ligger en namnlista på köksbordet?

Att nazisten frias innebär dock inte att vi ska rycka på axlarna åt hans förehavanden. Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström vittnade under rättegången och berättade att NMR har en förmåga att genomföra grova våldsbrott, så pass grova att de skulle kunna omfattas av terrorlagstiftningen.

Dessa nazisters grundinställning är dessutom att Sverige är ockuperat av främmande makt och att våld är en legitim politisk metod i befrielsekampen. Vissa grupper, däribland journalister, tillhör fienden.

Hagström påminde också om att tre personer med kopplingar till NMR i fjol dömdes för flera bombdåd i Göteborg.

Ledarskribenter, kolumnister och annat folk inom tyckonomin gick i förra veckan i taket över att Jimmie Åkesson ville lägga ner P3, en åsikt varje normalt funtad person över 35 års ålder borde dela.

Sverigedemokraternas ledare gjorde händelsevis sitt utspel morgonen efter att Expressen avslöjat att ett gäng gamla nazister kandiderar för hans parti.

Åsiktsfolket gick rakt i fällan, den fria pressen såsom vi känner den var under attack och innan någon visste ordet av hade Åkesson än en gång lyckades förflytta fokus.

Holm må ha friats för att ha planerat att mörda två journalister, men dagens dom påminner oss om att det finns ett hot mot journalistiken bortom det högerpopulistiska partiledarbabblet. Ett riktigt hot.

avOisin Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM