Mejla

Patrik Lundberg

Hyckleriet är alltjämt en svensk paradgren

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Leve Saudiarabien! Tänk er en låt med den titeln, tänk er att Måns Zelmerlöw ­hade framfört den och tänk er att den hade dominerat Svensktoppen.

Det hade så klart inte hänt i dag.

Men på 1970-talet hände det. När fascistgeneral Franco styrde Spanien ­rönte Sylvia Vrethammar omåttliga framgångar med ”Y viva España”.

Vrethammar fick springa gatlopp genom offentlig­heten. Samtidigt låg halva ­Borås och lapade D-vitamin på Solkusten, som om ingenting hade hänt.

S-ledaren Olof Palme tog däremot inga fångar. ”Satans mördare” kallade han ­Francodiktaturen.

I dag låter det annorlunda. Svenska politiker har allt svårare för att kalla enpartistater och militärregimer vid sina rätta namn.

Nyckeltermen ”icke-­demokrati” lanserades för tre år sedan. Den dåvarande försvarsministern Karin ­Enström vägrade att kalla Saudiarabien för en diktatur och använde i stället denna omskrivning.

Svenska pansarvagnar och granatgevär måste nämligen krängas med gott ­samvete.

Endast en av riksdagens nuvarande partiledare anser att militärregimen Thailand (som köper svenska vapen för miljarder) är en diktatur. Post-ironiskt nog är det Jonas Sjöstedt, som har ett förflutet i Kommunistisk Ungdom.

”Thailand är en icke-­demokrati”, mantrade vice statsminister Åsa Romson i SVT:s senaste partiledardebatt. Big Boss Löfven skakade på allt utom huvudet.

Det enda som Stefan ­Löfven och de andra partiledarna kan glädja sig åt är att vi som kallas folket är ­lika skenheliga nu som på det glada 1970-talet.

Fria Tidningen har listat de fem odemokratiska resmål som svenskarna helst åker till: Thailand, Turkiet, Förenade Arabemiraten, Egypten och Kina. Under 2013 bokade vi sammanlagt 1 260 000 resor till något av de länderna.

Trots att Thailand styrs av en militärjunta. Trots att Turkiet har världsrekord i antal fängslade journalister. Trots att Förenade Arab­emiraten styrs enligt sharia­lagar, Egypten mördar oliktänkande och Kina censurerar allt utom J-O Waldner.

Hur stor är då skillnaden mellan politikernas omskrivningar och våra resvanor?

Ungefär lika stor som mellan en diktatur och en ickedemokrati.

Hyckleri är alltjämt en svensk paradgren.

Av: 

Patrik Lundberg

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Patrik Lundberg