Mejla

Lena Mellin

Utrymmet för uppfinningsrikedom har aldrig varit större

Stefan Löfven har gjort jobben till sin kabinettsfråga men räcker det?
Stefan Löfven har gjort jobben till sin kabinettsfråga men räcker det?

KOLUMNISTER

Det som sker nu är så stort att vi ännu inte förstått.

Det enda som redan är solklart är att det kommer att krävas en uppfinningsrikedom av Guds nåde.

Migrationsverket meddelade i slutet av veckan att deras förra prognos spruckit med besked. I stället för 74 000 flyktingar, som myndigheten trodde i somras, kommer att det att komma ungefär 160 000 asylsökande till Sverige i år. 100 000 har redan anlänt.

I Sveriges femte största kommun bor det 151 000 personer. Ett helt Linköping och lite till kommer till vårt land i år. På flykt för att rädda sitt och sina barns liv.

Det är självklart att det kommer att utsätta vårt samhälle för stora påfrestningar under lång tid. Som jämförelse kan nämnas att förra året ökade befolkningen med 102 500 personer. Den siffran inkluderar 114 000 nyfödda.

Frågan dagens politiker döms utifrån

På oerhört kort tid blir det alltså en väldig massa fler personer som ska ha tak över huvudet, skola, vård och omsorg, att lära sig svenska och göra sig anställningsbara på arbetsmarknaden.

Det är, trots att vi ännu inte till fullo insett det, det största som inträffat i vårt land under mycket lång tid. Det är den fråga som dagens politiker kommer att bedömas utifrån. Klarade de sitt jobb eller inte?

Stefan Löfven gjorde visserligen gjort jobben till sin kabinettsfråga. År 2020 skulle Sverige ha EU:s lägsta arbetslöshet.

Men inte ens om han stått fast vid löftet hade det varit nyckeln till framgång. Det är blir hanteringen av flyktingkatastrofen.

Det är det alldeles utmärkt att regeringen och Alliansen gjort upp om nya spelregler för flyktingmottagningen, mer pengar till kommunerna och en hel del annat i ”oktoberöverenskommelsen” i fredags.

”Måste gå mycket, mycket snabbare”

Men även om paketet är omfattande kommer det inte att räcka. Över 300 000 personer väntas komma till Sverige i år och nästa år. Många av dem är traumatiserade, många kan knappt läsa eller skriva, en del är sjuka.

De måste nu snabbt bli skattebetalare. Staten har redan lånat upp tio miljarder kronor till ett tillfälligt stöd till kommuner som fått kraftigt ökande kostnader av flyktingkrisen. Det kommer absolut inte att stanna.

Av både mänskliga och ekonomiska skäl måste alla dessa människor jobba så snart det går. Annars kommer både de och statsfinanserna må dåligt.

Sverige har varit för dåligt på att få ut nya svenskar på arbetsmarknaden. I genomsnitt tar det sju år vilket är absurt lång tid. Nu måste det gå mycket, mycket snabbare.

Utrymmet för uppfinningsrikedom har aldrig varit större.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

Stefan Löfven

Flyktingpolitik

Lena Mellin