Mejla

Peter Kadhammar

Jo, våld löser många problem

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hur ska vi förhålla oss till att vi på andra sidan Östersjön har en stormakt som angriper grannländer?
Hur ska vi förhålla oss till att vi på andra sidan Östersjön har en stormakt som angriper grannländer?

KOLUMNISTER

När 31 framstående konstnärer och ­intellektuella ­skriver en debatt­artikel med stort anslag förväntar man sig nya insikter och oväntade synpunkter.

I stället får vi denna centrala mening:

”Våld löser aldrig några problem.”

Den tanken förmedlar ­ personer som förre ärke­biskopen KG Hammar, förra dramatenchefen ­Marie ­Louise Ekman och ­regissören Suzanne Osten. De skriver apropå den pågående internationella militärövningen ACE i Norrland.

Barnsligheten publiceras i Dagens Nyheter och bidrar till att artikeln lyfts fram i Aktuellt. För en dag är en artikel med sentensen ”våld löser inga problem” en riksangelägenhet.

Men våld löser ju massor av problem.
Om den ukrainska staten varit starkare och förmått utöva ett effektivare ­våld och säkra gränsen skulle den ryska aggressionen ­sannolikt upphört och ­vi ­hade haft fred i Central­europa.

FNL:s och Nordvietnams våld kastade amerikanerna ut ur Vietnam. De allierade krossade som tur var Hitlers Tyskland.

Om någon bryter sig in och hotar min familj är det utmärkt om polisen utövar våld och eliminerar faran.

Särskilt Socialdemokraterna har arbetat för ­Sveriges förmåga att ­använda våld och i värsta fall döda inkräktare. Därför har vi en stark försvarsindustri och till och med ett eget stridsflygplan, unikt för ett litet land.

KG Hammar och Suzanne Osten är kritiska mot Sveriges närmande till Nato. Det är jag också, jag tror att ­alliansfrihet tjänar oss bäst, nu som tidigare. Men det betyder inte att jag är neutral eller pacifist.
Hur ska vi förhålla oss till att vi på andra sidan ­Östersjön har en stormakt som angriper grannländer?

Om vi ”hela tiden” till­skriver Ryssland svekfulla avsikter blir Ryssland svekfullt. En imperialistisk stormakt är som en människa och uppfyller negativa förväntningar. Det tror KG Hammar och Suzanne ­Osten.

Deras lösning tycks vara att vi ska krama Putin och säga att vi förstår honom. Vi ska ge honom en positiv självbild så blir han säkert snäll.

31 framstående intellek­tuella och konstnärer skriver en debattartikel. Det ­enda man lär sig är hur litet och fattigt vårt land är.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Kadhammar

Vladimir Putin