Så klickar sig barnen fram till mardrömmen

KOLUMNISTER

I november förra året gick Youtube ut med att företaget tagit bort mer än 150 000 filmer som attraherat pedofiler.

Samtidigt blockerade nätjätten kommentarsfälten för mer än 625 000 andra filmer, och stängde kontona för flera hundra användare som skrivit snuskiga eller ”jagande” (engelska: predatory) kommentarer till videor som visade minderåriga.

I samband med detta togs också reklamen bort från nästan två miljoner videor och mer än 50 000 kanaler som låtsades vara ”familjevänliga”.

Vad handlade det om?

Youtube hade pressats hårt av en debatt som hade pågått i månader i USA. Den hade till och med fått ett namn: ”Elsagate”, efter en av figurerna i Disneyfilmen ”Frost”.

Bakgrunden: Föräldrar ger sina små barn surfplattor för att de ska hålla sig lugna en stund. Barnen tittar på videor med Elsa, Spiderman, Hulken, Batman, Musse Pigg, Greta Gris och andra figurer som de älskar (även om många av dem inte känner till Spidermans handel och vandel annat än ryktesvägen via kompisar).

Vidare. Barnen klickar fram nya videor vartefter, från förslagen som kommer upp. Det är samma figurer som agerar, men nu är handlingen minst sagt olämplig för tre- och fyraåringar.

Spiderman gör Elsa gravid. En packad Musse Pigg pissar i karet där Mimmi Pigg tar ett bad. Elsa föder barn. Elsa sliter Spiderman i stycken. Greta Gris får tänderna utdragna under svåra plågor, eller uppträder som mordbrännare. Elsa står naken framför Spiderman med pitten i vädret. Favoriterna får jättelika sprutor, utskurna ögon, förnedras på toaletter, gråter och blöder, krockar med bilar och skadar sig allvarligt och binder och misshandlar varandra.

Många småbarnsföräldrar vittnar om att ungar som sett skiten drömmer mardrömmar, blir ledsna och mår dåligt.

Söker man på ämnet visar det sig att framställningen av de här undermåliga filmerna – som alltså medvetet riktas till barn - blivit en industri, som tjänar pengar. Filmerna är animerade eller görs med lerdockor eller med vuxna människor i rollerna.

Söker man på länkarna som nämns i debatten är videorna oftast borttagna. Men för den som vill är det enkelt att lura sig igenom Youtubes filter, och i skrivande stund ligger det massor av filmer ute, som riktar sig till små barn, men garanterat kommer att mata dem med skräck och äckel.

Den amerikanska affärstidningen Forbes har kallat Elsagate ett exempel på den ”digitala ålderns mörka undersida” och betecknar Youtube som ”ett monster bortom vår kontroll”.

Ansvaret?

Föräldrarnas, givetvis.

Nätjättar går inte att lita på.

Ta hand om era barn, innan någon annan gör det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Youtube

Spiderman