Mellin: Belyser problemet – var finns de unga sossarna?

Publicerad:
Uppdaterad:

Att förre utrikesministern Jan Eliasson, 71, lanseras som ny S-ordförande är rörande.

Men det sätter fingret på ett stort problem för Socialdemokraterna.

Återväxten. Var finns de unga sossarna?

Samma namn som för ett år sedan snurrar nu runt i diskussionen om vem som ska bli Socialdemokraternas nya ordförande. Och precis som då säger alla nej. Ingen vill leda Sveriges största parti.

I går försökte Christer Lindvall, ordförande för arbetarkommunen i Umeå, bryta dödläget. Han föreslog att förre ambassadören och utrikesministern Jan Eliasson, 71, leder Socialdemokraterna fram till partikongressen våren 2013.

Aftonbladets läsare visste inte till sig av förtjusning. Eliasson är mannen, var den kollektiva uppfattningen.

Det är gulligt, rentav rörande. Men även om Eliasson är både supertrevlig och kompetent så är han knappast en framtidsman. Det har man upphört att vara vid hans ålder.

Men förslaget riktar strålkastaren mot ett av Socialdemokraternas många problem. Återväxten. Eller snarare bristen på den.

I Socialdemokraternas ledning sitter efter Håkan Juholts avhopp 13 personer. Elva av dem är mellan 45 och 60. Riksdagsledamoten Mikael Damberg är 40 år gammal och hans kollega Veronica Palm fyller 39 nästa vecka. Medelåldern är 51,4 år.

Moderaternas partistyrelse är ungefär lika stor som Socialdemokraternas verkställande utskott, VU, sexton personer. Där är bara hälften av ledamöterna mellan 45 och 60. Åldersspannet är mycket större än hos Socialdemo

kraterna. Den yngste är 34, den äldste 73 år medan Socialdemokraterna rör sig mellan 39 och 60. Medelåldern är 47,3 år.

Jytte Guteland, 32, slutade som SSU:s ordförande i somras. Ett vanligt parti hade förmodligen försökt att ta tillvara hennes kompetens. Men Socialdemokraterna har inte gjort det. Hon pluggar och kallar sig S-debattör.

Ilija Batljan, 44, var framgångsrikt kommunalråd i Nynäshamn. Några månader före valet 2010 utsågs han till landstingsråd för att bli dragplåster i landstingsvalet. Men efter valet fick han inte tillräckligt inspirerande ar

betsuppgifter. Han blev vice vd i ett fastighetsbolag i stället.

Maryam Yazdanfar, 31, petades från posten som vice ordförande i civilutskottet och talesperson i bostadsfrågor mitt under sin föräldraledighet. Nu sitter hon i finansutskottet.

Ibrahim Baylan, 39, fick sparken som partisekreterare när Juholt blev partiledare. Han gick tillbaka till riksdagen där han fick den inte särskilt betungande posten som suppleant i utbildningsutskottet.

Det här var en knapp handfull exempel, det finns fler. Socialdemokraterna har svårt att ta till vara på de förmågor de har. I exempelvis valet till EU-parlamentet 2004 ansågs Ibrahim Baylan vara ett geni. Nu får han inte ens en ordinarie utskottsplats i riksdagen.

Jan Eliasson i all ära, men han är inte ett framtidsnamn. Men de som borde vara det har Socialdemokraterna ställt i garaget.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN