Mejla

Nivette Dawod

Framträdandet lär slå ton för hela valrörelsen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Cleveland, Ohio. I natt svensk tid är det dags.

Då ska Donald Trump hålla sitt linjetal till konventet.

Framträdandet lär slå an tonen för hela höstens valrörelse.

Vägen har varit lång. Av 17 kandidater återstår nu bara Donald Trump.

När han i natt svensk tid tackar för nomineringen och talar till konventet blir han officiellt republikanernas presidentkandidat.

Stödet från partiets gräsrötter har varit ovanligt stort. Ingen republikansk presidentkandidat har fått så många nomineringsröster som Donald Trump under primärvalen. En efter en fick profilerade guvernörer och senatorer se sig besegrade.

Många har haft svårt att smälta att det är den excentriske fastighetsmiljardären och tv-stjärnan som nu blir det konservativa partiets ledstjärna.

”Notorisk lögnare”

Den främsta motkandidaten Ted Cruz har kallat honom för notorisk lögnare - och vägrade också i sitt tal på onsdagskvällen att uttala sitt stöd för Trump. Det draget kan ha fått motsatt effekt. För ett parti som för bara några dagar sedan tycktes i grunden splittrat, som endast applåderade och skanderade unisont när hatet mot Hillary Clinton nämndes, visade sig enigheten när Cruz gjorde sitt ödesdigra misstag.

En fullsatt arena buade ut Texassenatorn och skrek för full hals att de ville ha Trump.

När Trump håller sitt tal i natt är hans tydligaste uppgift att fortsätta på samma enande väg.

Kan vänta oss käftsmällar

Men han vore inte Donald Trump om han inte hade en överraskning i bakfickan. Speciellt vi journalister kan nog vänta oss både en och två käftsmällar om hur fel vi haft. Där står han nu och blir presidentkandidat, något få har förutspått. Självklart kommer han också att upprepa sin aggressiva retorik mot Demokraterna och Hillary Clinton. Och publiken kommer troligtvis att svara ”lås in henne”, som de gjort under flera tal tidigare. Han kommer att prata om muren han vill bygga mot Mexiko. Om att bomba skiten ur IS. Och om hur stort han kommer att vinna i november. Allt annat skulle vara en överraskning. Eller?

Ser vi en Donald Trump som plötsligt håller sitt tal från en prompter, som är så presidentlik att det blir tråkigt, då vet vi att kampanjen tagit en helt ny vändning.

avNivette Dawod

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM