Lena Mellin

Äter rasistkakan och behåller den

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inte i något annat parti hade ledningen accepterat att en riksdagsledamot är aktiv på en rasistisk sajt.

Inte i något annat parti hade ordföranden suttit och tryckt hemma och skickat ut flickvännen i stället.

Sverigedemokraterna är fega. Och de ljuger.

Sverigedemokraternas agerande efter Aftonbladets avslöjande av att riksdagsledamoten Kent Ekeroth är aktiv i utformningen av hatsajten Avpixlat är obehagligt.

Den visar nämligen att Jimmie Åkessons nya regler för hur Sverigedemokraterna ska uppträda är en bluff. I höstas deklarerade han noll­tolerans mot rasism och extremism och slog fast att det inte fanns plats ”för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar”.

Men det råder inte alls nolltolerans mot rasism i Sverigedemokraterna. I alla fall inte när Kent Ekeroth står för den.

I stället tyder kopplingarna mellan Avpixlat och SD:s elitskikt på att partiet både vill behålla rasistkakan och äta upp den.

Partiledaren Jimmie Åkesson ska förmedla den lite finare bilden av Sverigedemokraterna som ett ”socialkonservativt parti med en nationalistisk grundsyn.” Det ska kunna attrahera väljare utanför den krets som röstade på SD i förra riksdagsvalet.

Men samtidigt vill partiet, med rötter i vit makt-rörelsen, behålla sin bas. Men den flörten görs inte i partiets egen regi. I stället är det hatsajten Avpixlat som är verktyget.

Tidigare hävdade partiets pressansvarige Martin Kinnunen att SD inte hade något med Avpixlat att göra.

- Vi har inget med den där hemsidan att göra. Vi kan inte påverka innehållet och vi vet inte vilka som ingår i redaktionen, sade han.

I går sade han:

- Vi kan konstatera att de här uppgifterna inte säger något som inte sagts förut.

Minst en av gångerna, sannolikt båda, ljög han. Kent Ekeroth är en av Sverigedemokraternas 20 riksdagsledamöter. Han gör vad han kan för att styra innehållet på hatsajten. Det visar de mejl som Aftonbladet tagit del av.

Han är enligt egen utsago ”inte en del av redaktionen men har mycket goda kontakter med Avpixlat”, som han skrev till Aftonbladet i förrgår.

Hur goda relationerna är kan man fråga sig eftersom han i mejlen oftast läxar upp de andra som utformar sajten.

Inte i något annat riksdagsparti hade ledningen accepterat att en riksdagsledamot, eller annan förtroendevald, varit aktiv på en sajt av Avpixlats kaliber. Avståndstagandet hade varit monumentalt.

Men i Sverigedemokraterna är det helt okej att man engagerar sig i utformningen av en sajt som exempelvis visat en gruppvåldtäkt av en identifierbar kvinna.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson sade i går inte ett flasklock. I stället skickade han ut sin gravida fästmö för att tala med Aftonbladets reporter.

Det är fegt.

Men på måndag är det Sverigedemokraternas dag under politikerveckan i Almedalen. Då kommer inte Åkesson kunna gömma sig längre.

Då måste han svara på hur hans nolltolerans mot rasism är förenligt med Kent Ekeroths aktiviteter på Sveriges värsta hatsajt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN