Ge inte rädslans profeter monopol på framtiden

Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN
KOLUMNISTER

Vi befinner oss i en revolution men den ser annorlunda ut än tidigare omvälvningar. Våra liv förändras i rasande takt men förändringen är inte lika handfast som när bilen ersatte hästen eller vattenklosetten befriade oss från utedassen.

It–konsulten Iteam har kontor i gamla arkitekthögskolan på Östermalm i Stockholm. Det är Sveriges berömdaste betongklump, grå och till synes ointaglig.

Numera är klumpen kontorshotell och rymmer en massa nya fräna företag. Man hör lika mycket engelska som svenska i korridorerna. Kontoren ser ut som lekplatser. Eller dagis. På Iteam har man skogräns, det skapar skön atmosfär och en känsla av jämlikhet när alla går i strumplästen.
I konferensrummet sitter vd:n Christian Landgren och ett par andra extremt begåvade män. Nästa gång jag träffar Landgren ska jag nog inte skriva vd. Iteam tänker avskaffa titlarna. Det ger också en känsla av jämlikhet.

Vi försöker lista de till synes små innovationerna som konkret förändrar våra liv.

  • Swish. Utan den betalningsmetoden funnes inte alla food trucks som nu berikar storstäderna.

  • I Skåne finns en affär utan personal. Det är möjligt tack vare ny teknik.

  • I Storuman i Västerbotten finns ett hälsorum dit medborgare kan gå utan tidsbokning för att kontrollera blodprover, blodtryck och screena sig själva. Kontakten med läkare sker per videolänk.

  • Bank–id har skapat ett nytt förhållande mellan medborgare och myndigheter. Och tack vare bank–ID kan man få kontakt med läkare över nätet när som helst.

  • Cykelbuden som numera levererar mat hem till folk är möjliga tack vare smarta telefoner med smarta appar.

Naturligtvis talar vi om självkörande bilar. De är redan här. Landgren nämner en medarbetare i Göteborg som åker med sin Tesla in till jobbet i stan. Bilen kör själv 95 procent av tiden. Okej, det är på motorvägen utan konstiga stopp och avfarter. Men ändå. Nästa år är de självkörande bilarna lite bättre och nästa år ännu lite bättre.

I Kista i norra Stockholm finns redan självkörande bussar i trafik. En man i konferensrummet, en klurig professor, säger att han provade att kliva ut framför bussen för att se om den stannade. Det gjorde den.
Vi kan inte förutse vart denna myriad av förändringar tar oss. Men vi vet att Sverige om några få år är ett annat land.

Bara en sak oroar de smarta männen i rummet. Ingen politiker har presenterat en sammanhållen vision för den nya världen. Förstår de ens vad som sker? Det var enkelt att peka på en vattenklosett och säga att den är bättre än torrdasset. Men hur förklarar man alla dessa appar och digitala trollerikonster som kommer att radera ut hela yrkesgrupper?

Hur vill vi att tekniken ska tjäna oss?

Utan en sammanhållen positiv vision får rädslans profeter monopol på framtiden.

Vi har aldrig haft det så bra i Sverige. Tekniskt är vi bland de främsta i världen. Ändå tror 59 procent av svenskarna att deras barn får det sämre än vad de själva har det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Teknik

Bank-id

Storuman

Kista

Swish

Bilar

Bussar