Bilar och bröst - därför funkar det

KOLUMNISTER

Många killar är perverst intresserade av bilar.

Sportbilar, terrängbilar, veteranbilar, till och med familjebilar kan orsaka långa diskussioner mellan män. För att inte tala om amfibiebilar. De unga pojkarnas ultimata dröm, maskinen som kan ta sig fram både på land och på vatten. Fattas bara att de kan flyga också.

På senare tid har jag till och med hört grabbar snacka om hur vissa miljöbilar kan parkera själva. Jo, miljöbilar. Och jo, parkera själva. Det sitter sensorer bak och en tv-skärm på instrumentbrädan så de där tanterna av båda könen som drar ut choken för att hänga upp handväskan kan pudra sig medan bilen ställer sig på anvisad plats.

Bilen är förvisso ett frihetsredskap. Personligen anser jag också att bilar ska vara stora, starka och fungera. Det räcker. Sedan är det inte så mycket att snacka om. Tvätt och bilvård är bara tråkigt, jag vaskar min vagn ungefär två gånger om året, när den är så skitig att man förstör kläderna för att man råkar komma emot karossen.

Mitt intresse för bilvård ökade dock för en tid sedan när några av mina tjeckiska vänner animerat berättade om Topless car wash. Detta skulle vara en inrättning utanför Prag där manliga bilister köar för att få bilen tvättad av bristfälligt klädda kvinnor. Det visade sig emellertid vid en närmare undersökning att det rörde sig om en ambulerande bilvårdsinrättning, med strippor som schamponerade fordon i samband med motortävlingar och andra evenemang.

Medan jag kollade fakta på nätet visade det sig att ordet autoerotik plötsligt fått en ny mening, en innebörd som inte ens Freud kunnat fantisera om. Man skulle kunna tro att böjelsen för kombinationen av smutsiga bilar och nakna kvinnor var förbehållen en mindre krets människor. Inte alls. Inom lättporren är biltvättserotika en hel genre, för att inte säga en industri.

Googlar man på orden Topless car wash får man 727000 svar. Orden Nude car wash ger 1320000 svar. Och kombinationen Sexy car wash ger inte mindre än 3130000 svar. Jag har tyvärr inte haft tid att granska allihop för att kunna dra mer långtgående slutsatser.

Det mesta i den här stilen kommer förstås från USA. Om en lekman tillåts spekulera kan förklaringen vara följande:

USA är ett religiöst land. Men en religion skär tvärs igenom de traditionella religionsgränserna: den massiva bröstdyrkan.

USA har också den mest bilburna befolkningen i världen. Och eftersom en majoritet av amerikanska föräldrar med våra mått mätt är moralkonservativa, så börjar ungdomarna med sex på ett ställe där de får vara i fred och ingen kan se dem. Just det, i bilen.

Någonstans i skärningspunkten mellan dessa förhållanden går det kanske att förstå det våldsamma intresset för begreppet Topless car wash. (Att USA-bilarna på senare tid halverats i storlek kommer förstås att få konsekvenser för ungdomarnas sexliv. Men det är en annan fråga.)

I kölvattnet av den märkliga flugan med naken bilrengöring har också en ny subgenre dykt upp, om man får tro videoklippen på nätet. I sammanhanget oseriösa företag lockar in dumma bilister med hjälp av bikinibrudar. Sedan skickar de fram tjocka farbröder som i bara mässingen börjar bearbeta bilarna.

Mina tjeckiska vänner berättade för övrigt uppsluppet om den senaste uppfinningen i landets omfattande sexindustri. En bordell i centrala Prag låter manliga gäster få tjänsterna gratis, mot att de skriver under på att allting får visas i direktsändning i webb-tv.

Gissningsvis är det mesta fejkat, men nyheten har gett stort eko i Tyskland. Efter en nyhetssändning med ett informativt inslag om fenomenet - givetvis skildrat i negativa ordalag - loggade 150000 tyskar in och betalade med sina kreditkort. Den gamla journalistregeln om att "ta avstånd, men ge alla detaljer", fungerar tydligen universellt.

Robert Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM