2007 - det är dags att vakna

KOLUMNISTER

Pay attention, 2007! Här kan du inte ligga och dröna. Du har massor att göra, och en hel världs bekymmer på dina axlar. Seså, klipp navelsträngen och iväg till jobbet.

Natten till i går var du på allas läppar. Människor jorden runt förenades för en kort stund, blickade upp mot himmelen, kanske höjde ett glas och önskade varandra gott nytt år.

Gott Nytt År!, sade vi, med stora bokstäver för att understryka det högtidliga i ögonblicket. Och det var dig alla pratade om, 2007. Alla vi sex och en halv miljarder som behöver ditt stöd.

Vi människor har hittat på det där med Gott Nytt År, för vi vill så gärna att saker och ting ska bli bättre. I stort och smått, bättre både för den lilla människan och den stora globen. Och vi måste ha något att hänga upp våra förhoppningar på. Därför är övergången från 31 december till 1 januari en speciell natt, när ett utslitet år ska ersättas med ett nytt och friskt.

Oss emellan kan jag avslöja att din företrädare 2006 inte var någon höjdare. Kändes lite för grinig och bråkig. Visst, börsen gick upp och konjunkturen slog i topp och priset på platt-tv sjönk. Men för mänskligheten i stort?nej. Krig, konflikter, klimatkris, kass musik och fel land vann fotbolls-VM.

Förväntningarna på dig är stora. Kanske större än på de flesta av dina föregångare. Samtidigt måste jag säga som det är. Du är bara ett kronologiskt begrepp. Du är som kungen, en symbol utan makt.

Det är vi själva som avgör. Du blir vad vi gör dig till. Men du måste ändå förstå vår osäkerhet och förvirring. Vetskapen att allt hänger på oss är ibland rätt betungande. Därför vill vi ha känslan av att vi kan påverka.

Vi har redan gjort böcker om dig. Vi kallar dem för almanackor och dagböcker. I almanackorna skriver vi in sånt som vi redan vet eller hoppas ska hända, och i dagböckerna berättar vi hur det egentligen blev.

Och när du börjar närma dig slutet gör vi bokslut. Då sätter vi betyg på dig. Men kraven är enorma. Det var nog lättare förr, när det kunde räcka med att leverera en hyfsad skörd, en vit jul och en löneförhöjning för att imponera som år. Nu, med globalisering och allt, gäller det att fixa allt från svält i Afrika, fred i Mellanöstern och demokratiska framsteg i Asien – till bättre miljö, nya kaffesmaker och en mobiltelefon som kan allt.

Det är tufft att vara år nu för tiden. Det mesta talar emot dig. Ändå står vi här och håller tummarna. Heja 2007! Go, året!

Anders Westgårdh

ARTIKELN HANDLAR OM