Det går fort att vänja sig vid att allt är stort

KOLUMNISTER

Kom just hem från Amerika.

Och i Amerika, kära vänner, är allting stort.

Vägarna är stora, bilarna är stora, affärerna är stora, husen är stora, träden är stora, regndropparna är stora, portionerna är jättestora och människorna är enorma.

Jo, visst, jag vet, ni har hört det förut. Era farfars farfäder hade hört det förut. Men vadå, bara för att det var sant 1870 är det ju inte mindre sant i dag. I Amerika ÄR allting stort. Det enda undantaget är toalettkrökarna, som är ovanligt små och ständigt kräver hjärt- lungmassage med en sådan där gummiklocka på en pinne för att inte få infarkt.

Vi gjorde Kalifornien den här gången. San Francisco, Monterey, Carmel, där Clintan var borgmästare och Vilhelm Moberg skrev ”Utvandrarna”. Och så Los Angeles, med en avstickare till Las Vegas och Grand Canyon.

Grand Canyon är förresten väldigt, ofattbart, jättelikt stor.

Nu är jag inte alldeles färsk i de här krokarna. Jag har bott i USA ett par svängar, sett östkust och västkust och en hel del av det som är däremellan. Ändå känner man sig som en missväxt småländsk bonde som stuckit huvudet i ett ymnighetshorn varje gång man landar. Och sedan, när man lyfter på väg hemåt ett par veckor senare, har man redan vant sig. Dollarna är slut och flygbolaget vill ha betalt för ett par diskantpipande hörlurar, så man gräver i väskan efter kvarglömt svenskt. Upp kommer en Selma och en Jenny Lind och man stirrar klentroget på sedlarna.

Inte mindes man att de var så små.

Så där är det varje gång. Amerika är ett stort annorlunda som blir ens eget snabbare än man kan säga ”Have a nice day”.

Fast en del är precis som hemma. Om man berättar för folk i San Francisco att man ska till Los Angeles får de en syrlig ton. De ser medlidande ut. De antyder att det är mycket trevligare i San Francisco. Att folk är mindre snobbiga än i L A. Att det finns en särskild avslappnad, humoristisk San Francisco-anda. Att allt L A kan erbjuda av sport, kultur och vad du vill, EGENTLIGEN finns i San Francisco. Fast bättre. Eftersom det ligger i San Francisco.

En lokalpatriotisk lillebrorsstad på västkusten med sjöfart, hävdelsebehov och en stor bro. Låter det bekant?

Fast Amerika är ändå alltid Amerika: Golden Gate–bron är ungefär tre gånger så stor som Älvsborgsbron.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM