Det luktar unket

KOLUMNISTER

Ett anonymt brev skickades till ÖB, Håkan Syrén. Det innehöll grovt sexistiska anklagelser mot chefredaktören för Värnpliktsnytt, Ulrika Häggroth, och hennes företrädare Jenny Harlin.

Bland annat påstås de ha uppmanat de kvinnliga värnpliktiga på tidningen att ”vampa” sig fram med korta kjolar och uppknäppt blus. På Värnpliktsnytt påstods också mejl cirkulera där officerares sexuella prestationsförmåga graderades. Brevskrivaren antydde också att Harlin ”vampat” till sig chefredaktörsjobbet framför näsan på en skickligare man.

Det var med andra ord ett brev fullt med skitsnack, mobbning och rent förtal kryddat med de sedvanliga bittra ”hon har knullat till sig jobbet”-beskyllningar som kvinnor som arbetar i manliga miljöer emellanåt får höra när de tagit sig upp på en viss position.

ÖB borde ha genomskådat detta klassiska fall av manlig härskarteknik på två minuter men i stället för att kontakta den utpekade, ställa raka frågor samt göra en utredning spred han brevet med förtal till sina medarbetare. Något som han nu anmälts för, både till polisen och till JO.

Själv undrar jag vad som egentligen ligger bakom.

Värnpliktsnytt är en fristående tidning som ska granska Försvarsmakten vilket de också gör. Ibland har de reportage som inte är särskilt fördelaktiga för och detta retar självklart många. Chefredaktören Ulrika Häggroth har tidigare blivit utskälld för att hon är illojal, vilket är ganska häpnadsväckande eftersom hon bara gör sitt jobb.

Hon har också blivit utsatt för frågor om vilka hennes källor är, trots att sådana efterforskningar enligt lag är förbjudna.

Och nu, när någon som inte ens vågar stå med sitt namn, smutskastar en chefredaktör och hennes företrädare hanterar hennes chef detta genom att sprida förtalet vidare. Gudarna ska veta att det finns en hel del gammalt unket kvinnoförtryck kvar hos Försvarsmakten men ÖB har ju verkat så vettig och talat om jämlikhet, varför beter han sig då så här?

Handlar det i grund och botten om att försvaret vill lägga ned tidningen och därmed tysta den enda självständiga rösten på Sveriges största myndighet? (Medan man självklart behåller de andra, menlösa, okritiska tidningarna.)

Det ska bli väldigt intressant att se hur detta utvecklas, om försvaret verkligen menar något när de talar om jämlikhet och fri press.

Hoppas också att den anonyme brevskrivaren är nöjd, han har ju verkligen lyckats belysa hur det egentligen är inom Försvarsmakten.

ARTIKELN HANDLAR OM