Mejla

Wolfgang Hansson

FN-rapport visar graden av Kim Jong-uns dubbelspel

Foto: Evan Vucci / AP
Nordkoreas diktator Kim Jong-un.

För den som till äventyrs inte redan fattat det är det uppenbart att Nordkorea ägnar sig åt ett avancerat dubbelspel.

Bilden stärks av en läckt FN-rapport.

Därför är toppmöte nummer två mellan Donald Trump och Kim Jong-un verkligen ett högriskprojekt.

Med det menar jag risken för att Donald Trump i något skede inser att han blivit lurad, blir förbannad och bestämmer sig för att slå till mot Nordkorea militärt. Med svåröverskådliga följder.

I dagsläget är det idel varma känslor mellan Trump och Nordkoreas diktator. Efter deras första toppmöte hyllade Trump de ”fantastiska framgångar” som sammankomsten resulterade i.

De efterkommande månaderna visade att de som ifrågasatte presidentens analys hade helt rätt. Nordkorea har inte tagit några steg för att avskaffa sina kärnvapen.

Det som uppnåddes var att spänningen mellan Nordkorea och USA försvann nästan helt. Det blev slut på hoten och debatten om vem som hade störst kärnvapenknapp. Världen kunde dra en tillfällig suck av lättnad. Vilket var bra.

Grundproblemet kvarstår dock.

Nordkorea förfogar fortfarande över kärnvapen som numera kan nå stora delar av USA och därmed stora delar av omvärlden. Dessa vapen innehas av en regim som regelbundet hotat sina grannar med förintelse. Just nu kan Kim Jong-un verka tämjd men han kan när som helst växla tillbaka till sitt gamla, konfrontatoriska jag.

Gömmer sina kärnvapen

Förmodligen är det ingen slump att en FN-rapport om hur Nordkorea försöker gömma undan sina kärnvapen och trotsa de ekonomiska sanktionerna läcks bara en dag innan Trumps särskilde Nordkoreasändebud landar i Pyongyang för att försöka garantera att det andra toppmötet mellan Trump och Kim Jong-un i slutet av månaden verkligen resulterar i konkret nedrustning från Nordkorea.

I rapporten beskrivs hur Nordkorea försöker säkra sina kärnvapen och missiler genom att sprida ut dem över hela landet och gömma dem på platser där amerikanska bomber inte ska kunna slå ut dem.

Experterna påvisar hur Nordkorea undgår sanktionerna bland annat genom att fartyg skiftar last ute på öppet hav. På så sätt kan olja och kol omdirigeras till Nordkorea.

Inget särskilt land pekas ut som ansvarigt men det ligger nära till hands att misstänka Kina och Ryssland som båda i FN:s säkerhetsråd argumenterar för att lätta på sanktionerna och som dessutom har en historia av att bryta mot dem.

Vill äta kakan och ha den kvar

Uppgifterna i rapporten bekräftar det som varit uppenbart för alla som följer utvecklingen i Nordkorea lite mer på djupet. Kim Jong-un försöker både äta kakan och ha den kvar. Han vill ha förbättrade relationer med omvärlden och bryta Nordkoreas isolering men samtidigt behålla sina kärnvapen.

Han vill få omvärlden att acceptera Nordkorea som en kärnvapenmakt. Då har han kvar regimens livförsäkring samtidigt som han kan öppna upp landet ekonomiskt efter Kinas modell och därmed minska risken för en folklig resning på grund av den fattigdom och desperation som i dag råder i många delar av det kommuniststyrda landet.

Detta skulle vara ett omöjligt trolleritrick om det satt en ”normal” president i Vita huset. Men Trump är besatt av att visa sig på styva linan och bevisa att han minsann kan lösa den här svåra internationella konflikten som ett antal av hans företrädare gått bet på.

Lyckas han är det givetvis en anmärkningsvärd prestation. På nivån att Nobles fredspris kan komma ifråga.

Lurad?

Men risken är uppenbar att det är han som blir lurad eller gör för stora eftergifter för att på pappret få något tillbaka från Kim. Kim Jong-un har redan stärkt sin ställning internationellt tack vare det första mötet med USA:s president där han fick tillfälle att visa upp sig som någon form av jämlike.

Det Trump och många andra inte verkar ha förstått är att det sista Kim Jong-un tänker göra är att ge upp sina kärnvapen. I samma stund han gör det riskerar han regimens fortlevnad. Alldeles oavsett vilka garantier USA ger för hans och regimens säkerhet.

Därför kommer Kim Jong-un att fortsätta försöka förhala och spela dubbelt. Vad händer om och när Trump genomskådar honom?

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM