Mejla

Johanne Hildebrandt

Därför ska medierna stå upp för Vilks rätt

Publicerad:
Uppdaterad:

Lek med tanken att en skäggig, medelålders muslimsk man avslöjats som ledaren för en mordkomplott på en västerländsk konstnär. Hade medierna beskrivit honom som en tragisk hobbyjihadist som på ett klantigt sätt avslöjat sig själv på nätet?

Hade en polis berättat att hans liv varit hårt och kantat av sorg? Eller hade den muslimske mannens farlighet och förslagenhet blåsts upp för att öka statusen på gripandet?

Svaren på ovanstående frågor är givna, det görs som vi alla vet, skillnad på folk och folk. Därför är det fascinerande att följa förvirringen över att den blonda amerikanska hemmafrun Colleen LaRose visade sig vara en terrorist som planerade att mörda konstnären Lars Vilks för att han ritat en teckning.

”Jag tror att Jihad Janes ansikte är mer skrämmande än vi i nuläget kan omfatta. Hur ska vi förstå att våra mödrar, döttrar och systrar – kvinnor som ska stå för trygghet i en skrämmande värld, helt plötsligt förvandlats till monster som vänder sig emot allting det västerländska samhället står för?”, skriver islamexperten Pernilla Quis på Newsmill.

Amerikanska terrorexperter slår fast att nu satsar terroristerna på att rekrytera människor med västerländskt utseende eftersom de inte kan pekas ut på grund av sitt utseende. Paranoian växer, vem som helst i din närhet, grannen, arbetskamraten fotbollstränaren kan planera sin martyrdöd i hemlighet. Kanske är det säkrast att införa mer övervakning på internet och varför inte lite mer signalspaning?

Skämt åsido, mordhoten mot Lars Vilks kan inte nog fördömas och yttrandefrihet ska alltid försvaras och aldrig tas för given.

I Afghanistan har, exempelvis, 20 afghanska journalister mördats och ett par hundra misshandlats sedan 2002. Media censureras av regeringen, de som rapporterar fel kastas i fängelse. Journalisten Sayed Parwez Kambakhsh dömdes till 20 års fängelse för hädelse eftersom han kritiserat islams syn på kvinnor, men fick amnesti 2009 och lämnade sedan landet.

Det finns många fler exempel, från hela världen. Så visst är det hedrande att svenska medier står upp för Vilks rätt att rita och säga vad han vill, oavsett vilka som blir upprörda i detta kränkthetens tidevarv. Men glöm inte bort de kvinnor och män som dagligen riskerar sina liv när de kämpar för att få de mänskliga rättigheter som vi bortskämda i väst tar för givna. De behöver också stöd och hjälp.

Av: Johanne Hildebrandt

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN