Mejla

Lena Mellin

Drygt hälften av KD-väljarna vill ha ännu stramare flyktingpolitik

UPPSALA. Mer än hälften av KD:s väljare vill strama åt flyktingpolitiken ytterligare.

Nästan lika många tror framgångarna för partiet i nästa val uteblir, enligt Aftonbladet/Inizio.

1 av 3 | Foto: Urban Andersson / URB
Ebba Busch Thor

Det är förvånansvärt god stämning på Kristdemokraternas riksting här i Uppsala med tanke på opinionsläget. Enligt praktiskt taget alla opinionsmätningar ser partiet ut att få stora problem att fortsätta vara ett riksdagsparti efter valet i september nästa år.

Inte ens de egna medlemmarna, väljarna och sympatisörerna vågar hoppas på någon framgång. Enligt Aftonbladet/Inizio tror hälften av dem, 50 procent, av dem att stödet kommer vara detsamma efter valet som det var efter valet 2014.

Det är fler än som tror, eller snarare hoppas, att stödet för partiet kommer att öka. Det gör endast 45 procent av KD-sympatisörerna.

Tre procent är riktiga pessimister. De tror att stödet för partiet kommer att minska och att partiet åker ur riksdagen.

En fråga som förväntas bli stor här på rikstinget är migrationspolitiken. Vissa tycker att partiet gått för långt och blivit alltför hårdhänt. De vill mjuka upp politiken. Andra anser att det måste vara ordning och reda och att de nuvarande reglerna är bra.

De som vill lätta på restriktionerna har dock inte Kristdemokraternas väljare med sig, enligt Aftonbladet/Inzio.

Mer än hälften, 54 procent, av KD-väljarna trycker att den nuvarande migrationspolitiken är dålig och bör stramas åt ytterligare. Det kristliga sinnelaget är uppenbarligen inte obegränsat.

Det är till och med så att Kristdemokraterna i högre grad är för tuffare tag i migrationspolitiken än väljarkollektivet som helhet.

I hela väljarkåren vill 45 procent strama åt migrationspolitiken. Bland KD-väljarna är det alltså nio procentenheter fler. Det är ett resultat som går på tvärs med den allmänna uppfattningen om KD:s väljare.

De som tycker att den nuvarande migrationspolitiken är dålig men i stället vrida om den i mer öppen riktning uppgår till 13 procent bland KD-väjarna. Och 20 procent i hela väljarkåren.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM