Dela föräldrapenningen 50-50 – på riktigt

KOLUMNISTER

Nej, jag var aldrig pappaledig.
Det finns flera skäl till det. Stålar, eftersom familjens inkomster skulle minskat kraftigt.
Slentrian. Tradition. Och – och nu är jag naket ärlig - att jag som arbetsnarkoman inte trodde att jag skulle ha klarat rastlösheten.
Det var ganska länge sedan nu, och går inte att vrida klockan tillbaka.
Med det sagt; tiderna förändras och även om det inte går att få gamla hundar att sitta så bör det gå att resonera.

1921 fick kvinnor rösträtt till riksdagen. 1950 fick de bli förmyndare för sina egna barn. 1951 fick de rätt att behålla sina svenska medborgarskap om de gifte sig med utlänningar. 1982 bestämde lagstiftaren att misshandel i hemmet skulle falla under allmänt åtal. Och, ja, det har i alla fall gått snabbare än i Saudi-Arabien. Vi är bättre. Heja Sverige, friskt humör, det är det som susen gör!
Pappaledighet, således.

Idag funkar det så här: Föräldraförsäkringen ger rätt till ersättning i 480 dagar. Om barnet är fött 2016 eller senare delas ersättningen lika mellan föräldrarna. Men de kan fördela dagarna mellan sig, utom 90 dagar som är reserverade för ena parten. Många killar tar alltså 90 dagar. Och tjejerna 390. Det blir ju så. Enkelt.
Men om de som talar om jämställdhet menar allvar så borde det kanske funka så att alla människor behandlas lika, som i det mesta av övrig lagstiftning.

Ett alternativ är nattväktarstaten. Sköt dig själv. Inget krångel. Håll ihop benen, dra ur i tid, eller pröjsa för resultatet. Klart som korvspad. Ska du ha ungar så se till att du kan ta hand om dem, utan bidrag.
Men vi behöver barn. Och vi behöver glädjen av dem. Alla. Inte bara föräldrarna. Och några ska ju betala skatt när vi andra slutar jobba.

Det föds mindre än två barn per kvinna i Sverige idag, och ännu mindre per man. Jag begriper inte skillnaden, men ni kan kanske räkna själva. Och hälften av alla som gifter sig kommer att skilja sig. Samtidigt som invandringen stryps.
Jag har inget emot traditionella könsroller när det gäller arbetsfördelning i hemmet, till exempel. Sådant är familjens ensak. Staten ska dock behandla alla människor, oavsett kön, på samma sätt.

I all anspråkslöshet kommer alltså ett förslag att diskutera: Dela föräldrapenningen 50-50. På riktigt. Gör den individuell. Varje förälder får rätt till ersättning för förlorad arbetstid. Men skippa bytesrätten. Det blir jämställdhet, formulär 1 A, och mindre risk att den som blir på smällen får sparken.
Ja, jag vet att det finns bögar som har barn och stjärnfamiljer och kollektiv och ensamstående föräldrar och andra varianter. Men det går att räkna även på det. De svenska skattemyndigheterna har resurser. Myndighets-Sverige står i givakt om lagstiftaren ger ordern.
Tvång? Inte alls. Det står ju var och en fritt att avstå.


Enligt en studie som gjordes av antropologen Christopher Lynn vid Alabama- universitetet 2014 gick blodtrycket ned markant hos de 226 försökspersoner som satt och tittade på öppen eld. Forskaren antar att effekten är evolutionär. Under stenåldern gav brasan skydd mot kyla och rovdjur, samt gemenskap.

”TV-branschen är otäckare än det mesta. Den uppfattas vanligen som ett slags grymt och grunt penningdike genom journalistindustrins hjärta, en lång plastkorridor där tjuvar och hallickar springer lösa och goda människor dör som hundar”, sa författaren och journalisten Hunter S. Thompson.

ARTIKELN HANDLAR OM