Patrik Lundberg

Vi vann över de mörka krafterna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi vann.

Det kanske räcker så, för den här gången. Den 30 september 2017 var dagen då Nordiska Motståndsrörelsen skulle genomföra den största nazistiska demonstrationen i Göteborg sedan andra världskriget.

På Jom Kippur: judarnas försoningsdag; judendomens viktigaste högtid. Under bokmässan; årets festhelg för alla bibliotekarier, lärare och läsare som älskar bildning, utbildning och tolerans.

Men vi vann, mot högerextremismen. Mot våldsbejakande hejdukar som förnekar Förintelsen. Som hatar frihet och öppenhet. Som förkastar idén om alla människors lika värde.

Nazisterna föll på eget grepp. De trotsade polisens uppmaningar och kom inte ens så långt som till den utsatta startpunkten för demonstrationen. De attackerade poliser och blev gripna och omhändertagna. De angrep journalister och visade med all tydlighet vad de tycker om fri press och yttrandefrihet.

Och hade nazisterna mot förmodan lyssnat på polisen och stillsamt tågat genom Göteborg hade de inte stått oemotsagda.

På Heden stod tusentals människor och protesterade. Tanter och farbröder, familjer, ungdomar. De stod där med regnbågsflaggor, hjärtan, skyltar.

Det fanns så klart några våldsverkare i motdemonstrationen, men de motades bort av polisen. Vanliga, hederliga svenskar skrek åt dem att sluta. De här våldsverkarnas utfall mot polisen kan aldrig överskugga vad vi gjorde i dag.

Vi vann.

När mörkrets krafter rörde sig mot ljuset stod det offentliga pall. Enligt samstämmiga uppgifter klarade polisen sitt uppdrag med bravur. Besökarna på bokmässan och på de alternativa bokmässorna kunde fritt strosa runt, köpa sina böcker och tillskansa sig de kunskaper de hoppats få göra. GAIS och Brommapojkarna kunde spela sin match på Gamla Ullevi, som planerat.

Civilsamhället stod pall. Som tidigare nämnt gick göteborgarna man ur huse. Tusentals personer med åsikter från vänster till höger, med en gemensam övertygelse om att nazismen inte har här att göra.

Det öppna samhället kommer alltid att utmanas av totalitära grupper och idéer. Och många bävade för hur den 30 september 2017 skulle beskrivas i historieböckerna.

Svaret inger hopp: Vi vann.

Publisert: