Mejla

Lena Mellin

Midsommarmålet – det kan du glömma

Allt måste klaffa om alla ska vara vaccinerade till 1 juli – men det kommer det inte att göra

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Målet är att alla svenskar över 18 år ska vara färdigvaccinerade mot covid-19 före midsommar.​

Det kan du glömma.

För att det ska bli så får ingenting klicka, men det lär det tyvärr göra.

Emma Spak, chef för avdelningen för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner, SKR, sade inte att vaccinationsplanen skulle gå åt pipsvängen.

Men man förstod på henne att förutsättningarna inte är särskilt lysande. Så dåliga att projektet med att vaccinera alla över 18 år till midsommar, eller halvårsskiftet, inte kommer att nås.

Det är inte vaccinationskapaciteten det är fel på, enligt henne. Regionerna kan vaccinera 1,2 miljoner människor i veckan.

I runda slängar ska 8,2 miljoner personer vaccineras och för det krävs ungefär 15 miljoner doser. Vissa vaccin kräver bara en dos medan de flesta kräver två, därav siffran 15.

Det började dåligt. Av de utlovade 3,75 miljoner vaccindoser som skulle kommit under januari och februari har det levererats mindre än en tredjedel. Eller för att vara mer exakt, 1,1 miljoner. Det är färre än som krävs för att fullvaccinera alla som ingår i Fas 1, enligt Emma Spak på SKR:s presskonferens.

Vaccinkö till Stockholms stadshus tidigare under året.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Vaccinkö till Stockholms stadshus tidigare under året.

I torsdags morse fattades fortfarande vaccin till 700 000 personer för att nå målet. Sedan dess har Moderna lovat att utöka leveraserna till EU och därmed även till Sverige. Så nu kan det i alla fall finnas så det räcker åt alla. Förhoppningsvis.

Men två av de vaccin som ska användas enligt Folkhälsomyndigheten är fortfarande inte godkända av EU:s läkemedelsmyndighet, Ema. Det gäller vaccinen från Curevac och Janssen. Blir inte de godkända kommer inte målet att nås, det är fullständigt klart.

Dessutom är leveranserna enligt nuvarande prognos väldigt baktunga. Många doser beräknas komma sent under första halvåret – inte i en jämn takt under den tid som återstår till halvårsskiftet. De stora mängderna beräknas komma från april med en topp under juni.

Det ställer stora krav på att det finns ännu fler lokaler och ännu mer vaccinationspersonal under slutet av perioden.

Det ställer också väldigt stora krav på ett den fösta dosen injiceras i början av månaden. Annars hinner man definitivt inte få den andra före halvårsskiftet. Det blir fysikaliskt omöjligt.

Foto: Johan Nilsson/TT
En spruta med vaccin.

Ja, ni ser ju. Det är hur mycket som helst som ska uppfyllas för att alla vuxna ska hinna bli fullvaccinerade till midsommar.

Jag tror helt enkelt det är dags att sanningen i vitögat. Målet kommer inte att nås. Utan en mycket stor portion tur, så stor att den verkar osannolik. Sorry.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad: