Mejla

Wolfgang Hansson

Är president Biden det nya normala eller bara en tillfällig tillnyktring?

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Joe Biden säger att USA är tillbaka.

Men Europa kan inte enbart känna glädje. Ingen vet hur länge det varar.

För om fyra år är Biden troligen ersatt av någon annan och ingen vet vem.

Med sin bryska omläggning av amerikansk utrikespolitik skapade Donald Trump en stor osäkerhet i världen. Även om Joe Biden nu försöker säga att det gamla USA är tillbaka kommer det att ta lång tid att reparera skadorna som Trump åstadkom.

Framförallt handlar det om förtroende och tillit.

Trump visade att världens supermakt på kort tid helt kan lägga om sina relationer och göra sig osams med vad som normalt är vänner och allierade och istället gosa med diktatorer. Om Trump kunde göra det finns det ingen garanti för att det inte kommer någon efter Biden som kan tänka sig att göra samma sak.

Nato blev hotat

Innan Trump tillträdde var det ingen som på allvar trodde att militäralliansen Natos framtid var hotad eller att USA skulle ifrågasätta den gemensamma försvarsgarantin. Då utgick alla ifrån att USA skulle komma till undsättning om något Nato-land angreps militärt.

Man litade på att ingångna avtal skulle gälla.

Men plötsligt var det inte så. USA drog sig ur Pariasavtalet om att tackla klimathotet, man lämnade WHO, världshälsoorganisationen mitt i en pandemi. Man ställde sig utanför viktiga frihandelsavtal. USA sa upp ett fungerande avtal som förhandlats fram med europeiska partners och vars syfte var att förhindra Iran att skaffa kärnvapen.

Jag är övertygad om att EU och andra allierade till USA litar på att Joe Biden kommer att göra allt för att återupprätta relationerna. Han har redan återinträtt i Parisavtalet och i WHO. Försök pågår att väcka nytt liv i kärnenergiavtalet med Iran.

Joe Biden säger att det gamla USA nu är tillbaka.
Foto: Evan Vucci / TT
Joe Biden säger att det gamla USA nu är tillbaka.

Kan ställa upp igen

Men för att den liberala världsordningen som USA och övriga västvärlden byggt upp ska få tillbaka sin styrka räcker det inte med att förtroendet knyts till en enskild president. Det måste finnas en tillit som går bortom det. Det är den Trump allvarligt skadat.

Joe Biden är 78 år. Det är högst oklart ifall han vill eller orkar ställa upp i presidentvalet 2024.

I nuläget är det dessutom en fullt realistisk möjlighet att Donald Trump ställer upp igen i nästa val.

Eftersom ingen vet vad som händer efter 2024 kommer tilliten inte att återvända fullt ut.

Även den dag Donald Trump är borta som politisk kraft finns det sannolikt andra som kommer att försöka gå i hans fotspår. Världen är nu medveten om risken att USA plötsligt byter fot och därför misstänksam. Fienderna fruktar inte USA på samma sätt.

Det är bra att USA är tillbaka som en konstruktiv kraft i världspolitiken men Europa och den övriga fria världen gör nog bäst i att ta ett större ansvar för sitt eget försvar. Världens supermakt går inte att helt ersätta men det är viktigt att bygga upp den egna förmågan i händelse av att en ny Trump-figur flyttar in i Vita huset i framtiden.

Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, och Donald Trump.

Nästa vettvilling

Jag undrar exempelvis hur många av Natos medlemsländer som nu åter känner sig trygga med att USA och övriga alliansen kommer till deras försvar ifall de blir angripna.

Man kan se Trump som en engångshändelse. Medborgarna i världens mäktigaste land drabbades av en kollektiv härdsmälta och röstade fram en person vars mål var att riva ner viktiga institutioner och säkerhetsgarantier som USA och världen byggt upp sedan andra världskriget. När de insåg vad de gjort gav de honom sparken.

Men man kan också se Trumps tillträde 2016 som inledningen på en period av stor instabilitet i världen där valet av Joe Biden är en tillfällig tillnyktring innan nästa vettvilling släpps loss av det amerikanska folket.

Publicerad: