Det går snabbt att förminska framgång till förtryck

Clara Henry.

Hon skriver att deras bilder ”påminner mest om estetiken i de lågupplösta porrblaskor jag läste hemma hos min dagmamma tant Inger”. Jag blinkar till och läser det igen. Läser hur hon, utan att förstå, begränsar unga människor, mening för mening. Hur hon, ord för ord, klär på dem normerna som hämmat dem hela livet.

Hon ser förstås bara rumporna. Det är de hon menar i krönikan Expressen publicerar. De som vi, tack gode gud, ser många och mycket av i sociala medier just nu, för att så många unga tjejer och icke-män är modiga nog att ta tillbaka makten över sina egna kroppar genom att framställa dem precis så som de själva vill.
Att säga att det är ett problem att kvinnliga kroppar syns är att problematisera fel sak. Problemet är hur vi pratar om dem när vi ser dem.

Det är så enkelt egentligen. En kropp tillhör personen den bär. Den är inte upp till någon annan att styra, bedöma, använda, presentera, klä eller exponera. Men det är helt upp till ägaren.
Att säga åt unga tjejer eller icke-män att de måste tänka på vad de vill göra med sina kroppar, om så på sociala medier, är att återigen säga att det inte är deras val. Att det inte är deras egen rätt att välja. Att välja hur de vill uttrycka sig själva, som att normerna som inskränkt oss sedan alltid och åsikterna från andra är vad som räknas i slutändan. Inte att en person tog ett beslut utifrån sin egen rätt att ta beslut över sig själv.

Människor måste fortfarande, om och om igen, försvara sina kroppar och rätten att se ut precis som de själva vill. Både Lady Gaga och Clara Henry behövde gå ut på sociala medier och försvara sina utseenden under förra veckan efter framträdanden i tv. Det går vansinnigt fort att reducera en kvinna eller en icke-man till dennes kropp. Att förminska framgång till förtryck.

Hade det sett annorlunda ut om vi slutade ”shamea”, alltså skambelägga, unga kvinnor och icke-mäns kroppar? Om vi slutade sätta regler för hur vi ”borde” bete oss? Hur vi ”borde” visa upp oss själva? Ja. Utan tvekan.
Vi får inte glömma att allt som försöker tygla frihet när det kommer till att vi ska få bestämma över våra egna kroppar är förtryck. Oavsett var det kommer ifrån.

avFrida Söderlund

ARTIKELN HANDLAR OM