Mejla

Jan Guillou

Därför är vi sämst i Norden på att rädda gamla från smittan

Inget vaccin finns mot girighet och privatisering

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sverige har kommit längre i privatiseringar inom äldreomsorg än sina nordiska grannar.
Sverige har kommit längre i privatiseringar inom äldreomsorg än sina nordiska grannar.

Under tilltagande expertgräl om den svenska coronastrategin är det inte lätt att förstå vad som är rätt eller fel. Utom tydligen för vissa politiker, ledarskribenter eller kolumnistkolleger.

Med elefantinhopp deklarerade Ebba Busch att det var sossarnas fel att fler människor dog i Sverige än i andra länder, en uppfattning som tycks delas av Svenska Dagbladets ledarsida. En kolumnistkollega i Aftonbladet torgförde i bästa Donald Trump-stil att ”man räddar ett liv var åttonde minut om man är i karantän, och det vore verkligen fantastiskt om det var sant”.

 

Det vore det, synnerligen fantastiskt. Enbart vi svenska 70-plussare och andra karantänister skulle då ha räddat 2,5 miljarder människoliv den senaste månaden. Och till hösten kommer vi enligt den beräkningen att ha räddat hela jordens befolkning.

En ursinnigt ”invandringskritisk” kolumnistkollega i SvD ondgjorde sig över att ”odokumenterade invånare utan personnummer” saboterade den svenska dödsstatistiken. Tydligen genom att ligga och smygdö.

 

När Donald Trump sprider den typen av vanvett under sina dagliga tvåtimmarsseanser i amerikansk television är avsikten att röra till alla fakta så att ingen vid dagens slut kan skylla på honom.

Bakom den svenska argumentröran finns ingen sådan avsikt, att rädda eget skinn. Däremot att peka ut andra. Högern skyller på sossarna, Sverigedemokraterna skyller på invandrarna och vänstern på privatiseringsvansinnet.

Blott det senare alternativet finner jag klokt. Vänstern har rätt, så gott som alla andra politiker, ledarskribenter och kolumnistkollegor till höger har fel.

Skyddsutrustning har blivit en stridsfråga.
Skyddsutrustning har blivit en stridsfråga.

Tag följande tydliga exempel. När coronan kom till vård- och omsorgshemmet Serafen bestämde företagsledningen att den personal som avdelades för att vårda de smittade måste arbeta med munskydd och skyddsglasögon eller visir. Huvudskyddsombudet beordrade då skyddsstopp och krävde munskydd och visir. Företagsledningen vägrade och saken hamnade hos Arbetsmiljöverket, som instämde med skyddsombudet.

”Arbetsgivaren”, den högerstyrda Stockholms stad och Kungsholmens stadsdelsförvaltning, gav inte upp. Man överklagade till Förvaltningsrätten.

Varför driva en så benhård kamp för att tvinga vårdpersonal att arbeta utan nödvändig skyddsutrustning skyddsutrustning med coronapatienter? Det finns bara ett svar. Skyddsutrustning är en kostnad och kostnader minskar vinsten och vinsten är viktigare än vårdpersonals hälsa eller liv.

 

Sverige har misslyckats på ett särskilt område i kampen mot coronan, därom är alla ense. Det är ett av få obestridliga fakta i denna vildvuxna diskussion. Vi har varit sämst i Norden på att rädda våra gamla från smittan.

Och vad är det då som skiljer Sverige från Danmark, Norge och Finland?

Den svenska åldringsvården är privatiserad i långt större utsträckning än i grannländerna. Samma sak gäller hemtjänsten.

Privatiseringen innebär lägre bemanning, sämre utbildad och sämre utrustad personal med lägre lön, utan sjuklön om de stannar hemma för lite hosta.

Alla dessa faktorer är avsedda att leda till ökad vinst. Den lilla sidoeffekten är ökad dödlighet.

Privatiseringen i Sverige är en hjärtefråga för den svenska högern. Det är därför man till och med kan gå till domstol för att försöka förhindra anställda rätten till enklare skyddsutrustning i kontakt med coronapatienter. I Länsrätten kommer i sinom tid Stockholms högerstyre att förlora. Men då kan man ju alltid överklaga och åtminstone försena den oönskade kostnaden av visir och andningsskydd.

Girighet och privatisering är en dödlig farsot mot vilken inget vaccin finns i en värld där vinsten är viktigare än liv.

 

För övrigt anser jag att…

...det är något av ett mysterium att vapenbutiker anses särskilt nationellt viktiga i USA så att världens mest beväpnade folk ska kunna beväpna sig ännu mer under coronakrisen. Vem eller vilka tänker sig amerikanerna att de ska skjuta? Covid-19?

… den skånska dialekten är obehagligt överrepresenterad i SVT. Till och med Stockholmsnytt framförs nu på detta idiom. Det är ett oskick och dessutom diskriminering av behagligare dialekter som västerbottniska, värmländska, dalmål, halländska eller småländska. Jag tyar inte längre!

I en tidigare version av kolumnen fanns ett faktafel som här är korrigerat.

Publisert:

LÄS VIDARE