Mejla

Oisin Cantwell

16 års fängelse kan bli det nya normalstraffet för mord

Publicerad:
Uppdaterad:

Är 16 års fängelse det nya, normala tidsbestämda straffet för mord?

Efter den senaste lagändringen trevar domstolarna försiktigt.

I slutet av april högg en 23-årig kvinna ihjäl sin pojkvän med ett antal knivhugg, varav ett träffade i hjärtat.

Ett något avvikande brott i fler bemärkelser än att gärningspersonen är kvinna: Hon är tidigare ostraffad, lever under ordnade sociala förhållanden, är vid god psykisk hälsa och har inte problem med sprit eller knark.

I förhör och under huvudförhandlingen hävdade hon att det inte var meningen att mannen skulle dö.

Lunds tingsrätt köper den förklaringen, men slår fast att den som med full kraft hugger en kniv i bröstkorgen på en medmänniska är likgiltig inför konsekvenserna.

Således mord, en slutsats domstolen delar med åklagaren och som jag föreställer mig att de flesta finner rimlig.

Hur ska då brottet bedömas?

Riksdagen, som består av ett antal män och kvinnor som med högst varierande framgång stiftar lagar, har beslutat att mord ska straffas hårdare än tidigare.

Den nya paragrafen trädde i kraft vid årsskiftet och innebär dels att livstids fängelse ska dömas ut betydligt oftare än tidigare för mord, dels skärpta straff för de brott av detta slag som även i framtiden ska leda till tidsbestämda straff.

Enligt dom i Högsta domstolen har tidigare utgångspunkten för mord där det varken finns försvårande eller förmildrande omständigheter varit 14 års fängelse.

Lunds tingsrätt landar i slutsatsen att detta är ett mord av det slaget och landar i att det nya normala är 16 år.

Domstolen rör sig i outforskad juridisk terräng, då det i de så kallade förarbetena till den senaste förändringen inte finns några anvisningar. Det där får juristerna mejsla fram, är tanken.

Nu bildar för all del denna tingsrättsdom en ny norm. Det är Högsta domstolen som sätter praxis.

Icke desto mindre är domen intressant. Ett antal domar med den nya lagen har meddelats och ett mönster är långsamt på väg att ta form.

Två knivhugg, varav ett i hjärtat, tog livet av en 25-åriga man i Landskrona i april.Nu döms mannens 23-åriga flickvän för mord.
Foto: Polisen
Två knivhugg, varav ett i hjärtat, tog livet av en 25-åriga man i Landskrona i april.Nu döms mannens 23-åriga flickvän för mord.

Lunds tingsrätt hänvisar till exempel till en annan morddom i en hovrätt för några veckor sedan. Det rör ett knivdåd som i tingsrätten renderade fem års fängelse för grov misshandel. Det skärptes till 14 års fängelse för mord.

Dessutom har två livstidsdomar hunnit avkunnas. Möjligen hade de brotten lett till lagens strängaste straff även med den gamla bestämmelsen, men åtminstone i ett av fallen är jag inte säker.

Att riksdagen överlåter åt domstolarna att utveckla resonemang om hur straffen ska tillämpas är principiellt klokt. Det sista som behövs är klåfingriga politiker som är inne i detaljer och petar och rör till.

Men det finns problem med denna ordning. Opinioner är till för att tillfredställas och förr eller senare kommer lagstiftaren att upptäcka att ett inte föraktligt antal mördare även med nuvarande paragraf slipper livstid.

Och då ska det klagas och gnällas och skruvas i paragraferna än en gång.

Jag skulle inte bli alldeles förvånad om domstolarna till slut inte har något annat val än att döma alla som med uppsåt tar en människas liv till lagens strängaste straff.

Den dagen kommer det inte heller vara möjligt att straffa en terrorist med 20 liv på sitt samvete strängare än en 23-årig kvinna som inte hade för avsikt att döda.

Av: Oisin Cantwell

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN