Mejla

Wolfgang Hansson

Vem kan slå Donald Trump?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Presidentvalet om precis ett år handlar om en enda sak.

Vem kan slå president Donald Trump?

Svaret är inte givet.

Sett från svensk eller europeisk horisont har president Trump varit en katastrof för världsläget. Med sin ryckiga och impulsiva utrikespolitik har han gjort världen till en farligare plats. Att han skulle bli omvald framstår ur det perspektivet som helt osannolikt.

Men nu är det ju inte svenskar eller andra européer som väljer och i USA är bilden av Trump inte alls lika ensidigt negativ.

Trump får mycket skit även på hemmaplan men tack vare att han trots allt betat av ett antal vallöften så har han också många anhängare. Presidenten har sänkt skatten, han har fått fart på den amerikanska ekonomin, börjat bygga muren mot Mexiko, sagt upp Iran-avtalet och dragit sig ur Parisavtalet om klimatet. För att nämna några saker som hans väljare uppskattar.

Donald Trump pressas av ett eventuellt riksrättsåtal – men är fortfarande favorit till att vinna presidentvalet om ett år.
Donald Trump pressas av ett eventuellt riksrättsåtal – men är fortfarande favorit till att vinna presidentvalet om ett år.

43 procent av amerikanerna tyckte förra veckan att han gör ett bra jobb.

Terrorledaren Abu Bakr al-Baghdadis död är inget som direkt försvårar hans chanser att till återval. Även om den långsiktiga effekten inte ska överdrivas.

Syret tar slut

Presidenten är också extremt skicklig på att med ständiga utspel styra debatten på hemmaplan dit han själv vill. Det finns inget syre kvar till någon annan än Trump i den offentliga debatten.

Trots att ett helt år återstår till presidentvalet är valrörelsen redan i full gång. Kampen om vem som blir demokraternas utmanare har pågått sedan i somras och går in i ett avgörande skede i och med att primärvalen drar igång i Iowa och New Hampshire i början av nästa år.

Går man efter opinionsmätningarna skulle de flesta av demokraternas främsta kandidater slå Trump om det vore val i dag.

Men så enkelt är det inte.

Opinionsmätningarna tar sällan hänsyn till det amerikanska valsystemet där det gäller att vinna ett antal folkrika så kallade swingstater som pendlar mellan att rösta republikanskt och demokratiskt. Det var det Trump lyckades så väl med i förra valet där han fick tre miljoner färre röster än Hillary Clinton men vann klart när det gäller de avgörande elektorsrösterna.

Ingen inspirerar

Jag skulle vilja hävda att demokraterna har ett gigantiskt problem. De har väldigt många kandidater som känner sig kallade att utmana Trump men ingen som på allvar inspirerar och entusiasmerar de demokratiska väljarna.

Förre vicepresidenten Joe Biden, snart 77 år, är visserligen fortfarande den givne utmanaren om inget oförutsett händer. Men man kan inte direkt säga att det sjuder av upphetsning runt honom. Snarare är det ett fattigdomsbevis att ingen av de övriga, något yngre och fräschare kandidaterna lyckats bryta igenom vallen på allvar.

Hjärtsjuke Bernie Sanders, 78, är gårdagens nyheter och Elizabeth Warren, 70, står så långt till vänster med amerikanska mått att hennes chanser verkligen går att ifrågasätta.

Men det är den trion som leder när det gäller vem som ska få utmana Trump.

För demokraternas del får man hoppas att en frälsare dyker upp de närmaste månaderna. En ny Obama eller Kennedy. Fast just nu är det svårt att se vem det skulle vara.

Största hotet mot Donald Trump är det riksrättsåtal som sannolikt väntar runt hörnet.

Teflonbrist

Inte så att det är särskilt troligt att han kommer att avsättas före valet den 3 november 2020. I så fall måste det komma fram mycket mer komprometterande uppgifter om hans försök att utpressa Ukrainas nyvalde president att utreda Trumps främste rival Joe Biden. Annars kommer aldrig tillräckligt många republikaner i senaten rösta för att Trump fälls.

Faran ligger snarare på ett annat plan.

I en riksrättsprocess med offentliga förhör kommer diverse uppgifter att komma fram som är mindre smickrande för presidenten. Det kan slå åt två håll.

Antingen tycker en majoritet av amerikanerna att Trump är utsatt för en orättvis häxjakt och att demokraterna i stället borde låta honom sköta jobbet.

Eller så kommer så mycket ofördelaktigt fram att människor till slut tappar förtroendet för presidenten. Den dagen Trumps berömda teflon får en skrovlig yta så är han körd. Det räcker inte att kärnväljarna älskar honom. För att vinna måste han även få med sig en stor grupp mittenväljare.

Trump är inte oslagbar men jag skulle bli förvånad om världen vaknar den 4 november 2020 och näste amerikanske president heter Joe Biden, Bernie Sanders eller Elizabeth Warren.

PODD Riksrättsprocessen mot Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson om det senaste i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE