Mejla

Peter Kadhammar

Yrkesfiskarna vill inte höra talas om tjuvfiske

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Barnprogrammet ”Vattenmannen och Speed” visade i april ett inslag om misstänkt tjuvfiske. Programledarna följde med Greenpeace ut på Kattegatt till zonen där torsken ska vara fredad. De såg en båt som uppenbarligen, enligt Greenpeace, fiskade ändå.

Aktivisterna filmade, antecknade och överlämnade materialet till polisen.

Tänk er reaktionerna om ett tv-team filmar poliser som tycks göra något olagligt. Eller lastbilschaufförer. Eller journalister. Eller ...

Ta vilken yrkesgrupp som helst. Företrädare för den gruppen skulle säga: Detta är upprörande! Om några av våra medlemmar begår brott bör de dömas i domstol.

Ni vet redan hur Yrkesfiskarna har reagerat. De blir inte arga på eventuella tjuvfiskare utan på den som talar om problemet. Yrkesfiskarna har anmält programmet till Granskningsnämnden, som numera sorterar under Myndigheten för radio och tv.

Ombudsmannen Fredrik Lindberg skriver att yrkesfiske ”är företagsamhet på naturens villkor och inte utfiskning etc.”

Tjena!

Fredrik Lindberg och Yrkesfiskarna vill att staten ingriper mot barnprogrammet för att det ”framställer yrkesfiske som något negativt”.

Klagomålet är intressant. Programmet handlar om tjuvfiske. Likställer ombudsmannen Lindberg en hel näring med olagligheter?

Formuleringen är nog en tankevurpa. Det framgår längre ner:

”När man i programmet ser en fiskebåt omtalas den direkt som ’tjuvarna’ och ’tjuvfiskarna’ – detta är grovt kränkande.”

Man kan tänka sig en annan reaktion. Att Lindberg frågar sig vad fiskebåten gör i den fredade zonen. Att Yrkesfiskarna ber att få ta del av uppgifterna i polisanmälan och gör en egen utredning. Fredrik Lindberg kunde ha sagt att tjuvfiske är oacceptabelt. Han kunde krävt bättre övervakning av den fredade zonen.

I stället gnäller han om att en hel yrkesgrupp är ”kränkt”.

Sveriges Fiskares Riksförbund är en viktig organisation och en tung remissinstans. Det kan man inte tro när man läser Fredrik Lindbergs anmälan. Klagomålet verkar skrivet av ett gäng haverister.

Programmet som Yrkesfiskarna vill stoppa finns på nätet: http://urplay.se/162287

Hoppas SVT sänder det snart igen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN