Mejla

Lena Mellin

Valet 2014 kan redan vara kört för sossarna

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
LEDARE? Mikael Damberg, riksdagsledamot, Stockholm. Veronica Palm, riksdagsledamot, Stockholm.

KOLUMNISTER

Socialdemokraternas vilsenhet föröder partiet.

Just nu är det svårt att se hur de ska ha någon som helst möjlighet att komma tillbaka i valet 2014.

Både alliansen och de rödgröna tappar i dagens Aftonbladet/United Minds. Men mest uppseendeväckande är Socialdemokraternas ras till 25,6 procent, den lägsta noteringen hittills våra mätningar.

Att bara en fjärdedel av väljarna står bakom det parti som lett Sverige under 65 år av 79 sedan 1932 är uppseendeväckande. Men knappast förvånande.

Sedan Mona Sahlin aviserade sin avgång i mitten av november har Socialdemokraterna befunnit sig i fritt fall. De saknar ledning, eftersom Sahlin uppmanat alla i toppen att ställa sina platser till förfogande.

Vem som ska efterträda henne som partiledare är, för att uttrycka sig rakt på sak, höljt i dunkel. Ett tiotal personer mals av och an i efterträdardiskussionerna, men hittills är det ingen som förefaller mer trolig än någon annan. Vilka som ska sitta på andra centrala poster är i dagsläget minst lika oklart.

Dessutom saknar Socialdemokraterna politik, eftersom Sahlin i sitt avskedstal förklarade att det mesta de skulle genomfört om de vann valet var fel, fel, fel.

Och givetvis saknar de framtidstro och självförtroende, eftersom ledningen abdikerat och förvirring har ersatt den politiska kompassen.

Det finns med andra ord inga förutsättningar för att det ska gå bra för Socialdemokraterna i opinionsmätningarna. Och det gör det alltså inte heller. Enligt Aftonbladet/United Minds har partiet tappat fem procentenheter sedan valet. Redan det betraktades som en katastrof, det sämsta valresultatet sedan 1914.

Det återstår tre år och sju månader till nästa val. Det är givetvis helt omöjligt att förutse utgången av det. I politiken går det fort.

Men förutsättningarna för de tre rödgröna partierna är dystra.

Socialdemokraterna befinner sig som sagt i en ravin. Det kommer att ta lång tid att kravla sig upp ur den. Även med en karismatisk ledare som just nu inte finns i sikte.

Vänsterpartiet befinner sig också i kris. Partiledaren Lars Ohly är ifrågasatt och det är oklart om han överlever kongressen om ett år.

Miljöpartiet däremot seglar på en framgångsvåg. Men i maj ska Maria Wetterstrand och Peter Eriksson bytas ut. Levererar den nya ledningen som den gamla? Oklart.

Enligt Aftonbladet/United Minds skiljer det sex procent­enheter mellan alliansen och de rödgröna. Det är ingen avgrund.

Men just nu är det faktiskt svårt att se hur S, V och MP ska lyckas ta in försprånget.

Det som skulle krävas är att Socialdemokraterna hittar formen igen. Men vem klarar den uppgiften?

I morgon presenterar kriskommissionen sina slutsatser för partistyrelsen. Det är inte alls säkert att det är vägen till framgång.

Utan ledare – ingen politik.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN