Mejla

Lena Mellin

Därför går din valrörelse så uselt, Sahlin

KOLUMNISTER

Sjunkande opinionssiffror, fåniga förslag,

anklagelser om lögner och sexköp.

För Mona Sahlin (S) har valrörelsen fått en mardrömsstart.

Med fyra veckor kvar till valet är det motvind för Mona Sahlin. Sedan valrörelsen sparkade i gång på allvar har nästan allt gått snett.

1 Alliansen leder.

I 3,5 år var de rödgröna större än alliansen i opinionsmätningarna. På försommaren jämnades skillnaderna ut. Men nu är alliansen förbi. I helgens Sifomätning var försprånget hela 7,6 procentenheter.

2 Mindre än Moderaterna.

Socialdemokraterna har varit Sveriges största parti sedan 1917. Men nu är tätpositionen i fara.

I flera färska mätningar är S mindre än ärkerivalerna, Moderaterna. I senaste Sifon är skillnaden två procentenheter till Reinfeldts fördel.

Om valresultatet ligger i närheten av opinionssiffrorna blir Mona Sahlins första val som partiledare en katastrof.

Redan resultatet i valet 2006 betraktades som ett djupt olyckligt undantag och tvingade bort dåvarande partiordföranden Göran Persson. Nu riskerar resultatet att bli ännu sämre.

3 S-kandidater i sexköpshärva.

Två fackliga förtroendemän som kandiderade till kommunfullmäktige drogs i veckan in i en sexhärva. En erkänner sexköp och den andre åtalas mot sitt nekande. Båda har avsagt sig sina platser, bland annat efter skarpa uttalanden från Mona Sahlin.

4 Fåniga utspel.

För den som vill vinna valet är Stockholm viktigt. Men sensommarens krav på könsneutrala toaletter och förra veckans löfte om en t-banebutler för att minska huvudstadsstressen var inga fullträffar.

Sällan har Socialdemokraterna förlöjligats som för dessa förslag. Det var inte vad Mona Sahlin behövde.

5 Obegriplig rapport.

I en argumentsamling för valarbetarna hävdar Socialdemokraterna att alliansen vill sänka skatterna med 92,5 miljarder kronor nästa mandatperiod och att det motsvarar 100?000 läkare, poliser och andra offentliganställda.

Men fram till i går hade alliansen bara lovat att sänka skatten med fem miljarder.

Skillnaden gjorde att M-ledaren Fredrik Reinfeldt och hans partisekreterare Per Schlingmann hade öppet mål när de anklagade Sahlins sossar för att ljuga och medvetet sprida falska uppgifter.

6 Balans på slak lina.

Mona Sahlin förklarar gång på gång att årets val handlar om valet mellan välfärd eller stora skattesänkningar.

Problemet är att hittills har de rödgröna lovat större sänkningar än alliansen. Pensionärerna ska få skattelättnader på 7,5 miljarder nästa år.

Alliansens löfte är bara fem miljarder.

Alla andra skattesänkningar är, hittills, ambitioner eller målsättningar. Det gäller båda sidor.

7 Oklart alternativ.

Eftersom de rödgrönas valmanifest ännu inte är klart tvingades Mona Sahlin att inleda valrörelsen med att mest tala om Reinfeldt och alliansen i sitt sommartal.

Risken finns att det blir repris på torsdag då Mona Sahlin är först ut att grillas i SVT:s partiledarutfrågning. Inte ens lottningen gick hennes väg.

8 Sviktande förtroende

Förtroendet för Sahlin fortsätter sjunka. I en ny Sifo i Dagens Industri i dag har 18 procent störst förtroende för Sahlin som statsminister. 63 procent föredrar Reinfeldt.

Valrörelsens inledning blev en mardröm för Mona Sahlin. Det är det tråkiga beskedet. Det glada är att det bara kan bli bättre.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin