Mejla

Anders Westgårdh

Kevin Atatürk?

Publicerad:
Uppdaterad:

Jag gillar Kevin Costner men blir alltmer bekymrad för hans mentala hälsa. Han verkar inte må riktigt bra. Han gör så konstiga saker.

Först kommer han hit i en helt ny roll, kliver upp på Lisebergshallens scen inför skrikande kvinnor och börjar sjunga gubbrock med sitt eget ägandes band.

För att ytterligare öka förvirringen skramlar samtidigt en spårvagn förbi utanför, dekorerad med fyra meter långa reklamskyltar – där Costner talar sig varm för flygbolaget Turkish Airlines.

Och det är ändå bara toppen av ett isberg. Den verkliga gåtan är Costners engagemang i kurdfrågan. Snacka om att dansa med vargar. Inte ens åklagaren Eliot Ness skulle kunna utreda Costners turkiska äventyr. Det är lika mångbottnat och mystiskt som mordet på Kennedy.

Detta har jag hittills kommit fram till:

1. År 2004 gifter sig Costner för tredje gången. Hans nya fru berättar för Kevin om Istanbul, som hon besökt en gång i ungdomen.

2. Tre år senare åker han på turné med sitt band, och väljer att förlägga första konserten till just Istanbul.

3. Under besöket får han ett kungligt bemötande, inte minst av den turkiska regeringen som anar en chans att polera sin image. Det diskuteras till och med att Costner ska spela huvudrollen i en film om det moderna Turkiets grundare Kemal Atatürk.

4. Kevin nöjer sig dock med att göra en reklamfilm för Turkish Airlines, för visning i 70 länder. Han säger: ”Detta är ett väldigt viktigt steg i mitt liv”.

5. År 2009 återvänder Costner och bandet till Turkiet. Han kliver ur planet med en gitarr i handen. På presskonferensen bär han en keps med Atatürks motto: ”Jag är så glad att jag är turk”.

6. Hans nye kompis, den islamisk-konservativa premiärministern Erdogan, bjuder in till en mottagning. Kevin lovar att stödja regeringens ”initivativ” i kurd-frågan. Han gillar ju ord som fred och frihet.

7. Oppositionsledaren reagerar: ”Vem i hela friden är du? Vad är det du babblar om? Du skulle ju inte ens kunna peka ut Kurdistan på en karta. Sköt dina egna affärer!”.

8. Över en natt blir Costner ett slagträ i den turkiska debatten, får panik, ställer in konserten, gör fans till fiender och flyr hals över huvud.

Turkiet förtrycker fortfarande 25 miljoner kurder. Varför vill Kevin Costner ens associeras med ett sådant land? Eller vill han bli kurdernas frälsare?

Kan Oliver Stone vara vänlig att klarlägga saken?

Av: Anders Westgårdh

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN