Mejla

Johanne Hildebrandt

Littorin raderad på Stalinmanér

Publicerad:
Uppdaterad:
Johanne Hildebrandt. Skriver om: Konflikt, utrikes och samhälle.
Johanne Hildebrandt. Skriver om: Konflikt, utrikes och samhälle.

Det värsta med Sven Otto Littorins avgång var att han utnyttjade sina egna barn till att styra undan uppmärksamheten från det egentliga skälet till varför han lämnade sin ministerpost.

16 timmar efter att Aftonbladets reporter Mattias Carlsson konfronterat Sven Otto Littorin med uppgifterna om att han 2006 betalat 2?000 kronor för två timmar med Anna tills han lämnade sitt jobb under en tårfylld presskonferens där han påstod att han lämnade jobbet för sina tre barns skull samt på grund av den hårda mediebevakningen.

I rättvisans namn sa han också att det fanns flera skäl till hans beslut och att han inte var någon Snövit och han också gjort saker han inte var stolt över.

Men att den bakomliggande orsaken skulle vara så här sjaskig var det nog få som kunde föreställa sig. Eller som en person med insikt i moderaternas innersta krets uttryckte det när spekulationerna rasade som värst: Han hade så många damer runt sig på den tiden att han knappast behövde betala för det.

Visst, man kan och ska moralisera över sexköp samt fundera över dessa män som låter makten stiga dem åt huvudet. Man kan också undra över varför Littorin helt enkelt inte nekade till Mattias Carlssons påståenden om han är oskyldig.

Men mer intressant är hur regeringen hanterar det hela. De borgerliga, som ständigt kört ned Toblerone-

affären i halsen på Mona Sahlin trots att den inträffade för en evighet sedan, försökte tiga och distanserna sig från Littorin.

De skyfflade blixtsnabbt undan honom från offentligheten, flög honom till fastlandet med regeringsplanet och sedan raderades hans person från rullor och dataregister med en effektivitet som inte skådats sedan Stalins dagar.

Trodde de verkligen att de kunde trolla bort en arbetsmarknadsminister och att ingen skulle undra varför han var borta?

I våras ville justitieminister Beatrice Ask skicka gredelina kuvert till alla sexköpare eftersom just avslöjandet var så fruktansvärt skamligt. Hon hånades för förslaget som sedan drogs in men vill fortfarande skärpa sexköpslagen. Samtidigt förklarar Reinfeldt att Littorin förklarat att han är oskyldig och sedan var det inget mer med det. Men om man inte kan hantera något som hänt i ens egen innersta krets på ett trovärdigt sätt, hur ska man då kunna styra ett helt land?

Det är den stora frågan.

Av: Johanne Hildebrandt

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN