Mejla

Patrik Lundberg

Beundra hennes mod – men glöm inte nazisterna

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: David Lagerlöf
Tess Asplund står upp mot nazisterna.

Årets bild togs kanske redan den 1 maj.

David Lagerlöfs foto från nazistdemonstrationen i Borlänge visar hur en kvinna blockerar vägen och gör en Nelson Mandela-gest.

Bilden har spridits som en löpeld. Tess Asplund, som kvinnan heter, har redan jämförts med ”Tanten med väskan” i Växjö.

Vissa har till och med liknat henne med mannen framför stridsvagnarna på Himmelska fridens torg.

David mot Goliat. Civilkurage, mod och motstånd. Vi fastnar för något vi själva står för och kanske inte vågar uttrycka på samma sätt.

Men bildens sprängkraft sitter inte bara i kvinnans knutna näve. Inte heller i polisens eller åskådarnas blickar. Den sitter i nazisterna.

Demonstrationen anordnades av Nordiska motståndsrörelsen. Enligt egen utsago arbetar organisationen för att ”återta makten från den globala sionistiska elit som ekonomiskt och rent militärt ockuperat större delen av vår värld”.

Med andra ord: tron på en judisk konspiration.

På sin hemsida stoltserar organisationen med klassisk nazipropaganda. Samma dag som demonstrationen publicerades en lång artikel som försöker bevisa att Förintelsen är en bluff skapad av ”judisk massmedia”.

Överlevares vittnesmål ifrågasätts, precis som antalet judiska dödsoffer. Gaskamrarna utmålas som en bluff.

Säpo bedömer gruppen som det största nazistiska hotet mot rikets inre säkerhet. Aktivister ur Nordiska motståndsrörelsen har begått en rad våldsbrott mot oliktänkande, vilket går i linje med idén om att ”alla tillgängliga medel” ska användas för att återta makten från judarna.

Runt 300 nazister demonstrerade i Borlänge. Det är fler än antalet svenska medborgare som, enligt Säpo, har åkt till Syrien för att kriga med IS.

Vid förra riksdagsvalet röstade drygt 4 000 svenskar på nazistiska Svenskarnas parti. Det är försvinnande få, men det betyder inte att nazismen i Sverige inte existerar. Expo räknade till över 2 800 nazistiska aktiviteter under valåret 2014.

Och likt extremisterna som åker för att kriga med IS har svenska nazister anslutit sig till ett ultranationalistiskt regemente i Ukraina.

Nazismen har stått för historiens värsta folkmord – Nordiska motståndsrörelsen förnekar att det har hänt.

Så tapetsera gärna internet med bilden av Tess Asplunds mod. Men glöm inte vad hon protesterade mot. Glöm inte vad nazismen står för. Glöm inte männen på bilden.

De demonstrerar för den sjukaste ideologi som människan någonsin har skapat.

Och glöm inte att en bild är en bild. Kvinnan porträtteras i numerärt underläge. Tre mot en. Bakom de tre nazisterna står 300 till. Ytterligare 4 000 sitter ute i stugorna.

Men bakom Tess Asplund står 9,8 miljoner svenskar.

Det är på tiden att vi ställer oss i bredd med henne.

Foto: Hans Runesson

Tanten med väskan

 Det finns flera missuppfattningar kring Hans Runessons bild på när Danuta Danielsson, som hon hette, slår en nynazist med sin handväska vid en demonstration i Växjö år 1985. För det första var hon ingen ”tant”, hon var 38 år vid fototillfället.

För det andra ville hon inte alls bli en symbol för antirasism. Hon ville inte ha någon uppmärksamhet.

Och för det tredje så slog hon inte mannen i huvudet. Slaget missade.

avPatrik Lundberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Nazism