Cantwell: Ingen tvekan – det kommer markeras

KOLUMNISTER

Scenerna på arenan i Jönköping var det mest obehagliga svensk fotboll har upplevt på flera år.

Än är för tidigt att säga vad som kommer att hända ynglingen som gick till attack, men det råder ingen tvekan om att samhället kommer att markera.

Så var det dags för nya, svarta rubriker om svensk fotboll. Denna gång har en maskerad 17-åring sprungit in på plan och överfallit Östersunds målvakt Aly Keita med sparkar och slag.

Jag går själv på fotboll och tillhör inte dem som drabbas av moralpanik av några bengaler.  Tv-bilderna från den urartade matchen i måndags kväll är dock av ett helt annat slag.

Varför gör han det?

Att överfallet skadar svensk fotboll och svensk läktarkultur, som redan har tillräckligt dåligt rykte, råder det ingen tvekan om.

Därvidlag är det av underordnad betydelse att våldet mer eller mindre har försvunnit från arenorna och att matcherna kriminologiskt är lyckade projekt om vi jämför med liknande arrangemang som drar till sig unga män och alkohol.

Det som hände i måndags kväll är dock unikt. Visserligen har supportrar vid enstaka tillfällen sprungit in på plan och tagit till våld. Men då har det funnits någon form av logik i agerandet, även om det handlar om en logik som dessbättre återfinns i väldigt få människors huvuden.

En domare har blåst straff. En målvakt har schabblat in en boll. Saker som har med matchen att göra.

Varför den här ynglingen sprang in i slutet av en match där det stod 1-1 mellan Jönköping och Östersund och attackerade målvakten utan att någonting speciellt hade inträffat är svårt att förstå.

Kanske har detta inte ens med supporterkultur att göra? Svenska spel har inlett en utredning för att se om det finns misstänkta rörelser på oddset inför matchen. Möjligen finns svaret där.

Fängelse? Knappast

En hel del läsare har i dag hört av sig till Aftonbladet och krävt allt från att ynglingen ska dömas till allt från ett långt fängelsestraff till att han ska stängas av från fotboll livet ut.

Hur det här kommer att sluta rättsligt är för tidigt att säga. Den unge mannen är misstänkt för misshandel och falskt larm, då han vid gripandet sa någonting om att han hade en väska på läktaren med en bomb i.

Falskt larm kan, om brottet anses vara grovt, leda till fyra års fängelse. Men 17-åringen kommer knappast att dömas till fängelse. Visserligen finns lagliga möjligheter att döma ungdomar i den åldern till fängelse, men det är ovanligt och sker bara vid betydligt grövre brott än dessa.

Vad som i stället kommer att ske återstår att se. Påföljdssystemet för unga lagöverträdare är komplext och inte helt lättöverskådligt. Ungdomstjänst, ungdomsvård och sluten ungdomsvård är tre alternativ.

Utöver dessa möjligheter finns även möjlighet att tvångsomhänderta unga människor som begår brott enligt Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.

Att ynglingen näppeligen kommer att kastas i fängelse innebär dock inte att samhället rycker på axlarna åt hans beteende i måndags. Redan att en 17-åring anhålls är ovanligt.

Hur detta kommer att sluta och vad brottet egentligen handlar om får tiden utvisa.

ARTIKELN HANDLAR OM