Mejla

Lena Mellin

Åkessons beskrivning av Sverige saknar all verklighetskontakt

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

KOLUMNISTER

VISBY. Delar av Jimmie Åkessons Sverige befinner sig i krig. Utegångsförbud borde råda om natten för att skydda invånarna.

Dessutom är landet stulet.

– Låt oss ta tillbaka vårt land, uppmanar SD-ledaren.

Jimmie Åkesson talade på torsdagskvällen i Almedalen.
Foto: Lotte Fernvall
Jimmie Åkesson talade på torsdagskvällen i Almedalen.

Jimmie Åkesson är en smart person och en duktig politiker. Det kan ingen ta ifrån honom. Men han är också en svartmålare utan motstycke av det Sverige som han påstår sig älska.

Under rader av framträdanden under Sverigedemokraternas dag i Almedalen förmedlade han en bild av vårt land som, skulle jag vilja påstå, saknar all form verklighetskontakt.

Sverigedemokraterna vill, i likhet, med flera andra partier, rikta insatser mot de 53 bostadsområden som polisen anser är särskilt utsatta. Det låter som en bra idé trots att Åkesson kallar dem förlorade områden. Det man förlorat går normalt inte att få tillbaka.

Vill ha särskilda insatsstyrkor

Men Jimmie Åkessons variant av åtgärdsprogrammet är stenhårt. Det ska sättas in en särskilt polisiär insatsstyrka och det ska bli möjligt att utlysa undantagstillstånd om så krävs, exempelvis utegångsförbud nattetid.

Dessutom ska de dränkas i vad Åkesson kallar svensk kultur. En partikamrat till honom talade särskilt om folkdanslag. Det blir nog poppis.

Utegångsförbud sätts in i krig. Och när Jimmie Åkesson frågades ut i Aftonbladets tält sade han att det är krig i de här områdena. Finns det någon som håller med?

Landet är dessutom stulet enligt SD-ledaren. Talet i Almedalen avslutades med orden:

– Låt oss ta tillbaka vårt land.

Vi har själva valt EU

Jag vill påminna om att vi själva har sökt oss till EU och att en majoritet av medborgarna vill förbli medlemmar i unionen. Att ta tillbaks landet är alltså omöjligt. Det är aldrig någon som tagit det ifrån oss.

Åkessons fras är hämtad från Ukip, det brittiska partiet som drivit kravet om att lämna EU allra hårdast. Men att se dem som ett föredöme är riskabelt. Dagen efter folkomröstningen i Storbritannien kastade partiledaren det främsta vallöftet i papperskorgen. Sedan avgick han. Ingen framgångssaga direkt.

Sverigedemokraterna är det enda parti som det gick bra för i valet och det enda som haft rejäla framgångar i opinionsmätningarna sedan dess. Att Åkessons självförtroende är på topp är alltså inte förvånande.

Han vill efter nästa val leda landets största parti och bli statsminister. Ett av de första regeringsbesluten blir av allt att döma att ge rikspolischef Dan Eliasson sparken, om han inte hinner avgår självmant. Eliasson har nämligen sagt att han slutar om Åkesson blir statsminister. Sandlåda, i båda fallen.

Kanske fungerade SD-ledarens tal som inspiration för de egna väljarna, det var uppenbart att det var till dem Åkesson talade. Nya anhängare kan han knappast ha skaffat sig.

– Vad de övriga partierna – i decennier – har gjort med vårt land är förfärligt. Det är oförlåtligt, sade Åkesson.

Det är en stor lögn. Eller i bästa fall en fet bluff.

Att hålla Sverige utanför andra världskriget, kraftigt öka välståndet, se till att vi har världsrekord i jämställdhet, en av världens mest stabila ekonomier och en av världens friskaste befolkningar är varken förfärligt eller oförlåtligt. Det är väldigt bra.

Publicerad:

LÄS VIDARE