Skattefifflarna har blivit rädda

Vad är det som fått 9 800 människor som haft många ­miljarder i svarta pengar utomlands att plötsligt redovisa sina tillgångar?

Jo, banksekretessen är i praktiken upphävd i de internationella skatteparadisen. Och genom en ändring i den svenska skatte­förfarandelagen så slipper de som har svarta pengar utomlands straff och skattetillägg om de redovisar fifflet och betalar skatten sex år tillbaka.

Så har svarta pengar till ringa kostnader blivit vita.

Praktiskt, eller hur?

Som SVT:s Uppdrag granskning ­avslöjade är många av dem som nu krupit till korset framstående män och kvinnor i staten och näringslivet. Representanter för Riksdagen. ­Kommunpolitiker. Godsägare som fått miljoner i bidrag. Ansedda ­företagsledare. En kunglighet. ­Nyckelpersoner vid och kring hovet. Samhällets stöttepelare. Societet. Ordensmedlemmar. Festtalare.

Samt ett gäng ordinära kriminella.

Av programmet framgick att Skatte­verket inte ställt några frågor om var pengarna kommer ifrån.

I inget fall har något ärende anmälts till Ekobrottsmyndigheten.

Det gäller tydligen att tacka och ta emot, bara.

För småföretagare i Sverige gäller andra regler.

År 2014 anmäldes 15 500 brott mot skattebrottslagen, och 12 800 bok­föringsbrott. Enligt ekobrottsmyndigheten dömdes 90 procent av de åtalade. Straffet för grovt skattebrott är fängelse i minst sex månader och högst sex år. Näringsför­buden kommer som grädde på ­moset.

I många fall har de som åkt fast inte begripit lagstiftningen och de krångliga reglerna. Några har blivit lurade att ta ett juridiskt ansvar de inte ­kunnat överblicka eller förstå konsekvenserna av. I andra fall rör det sig förstås om fullt medvetna brott mot skattelagarna, svartjobb, fabricerade fakturor och momsfiffel.

Men vad är det som drivit de rika och fina människorna att plötsligt ­redovisa sina utländska inkomster och förmögenheter?

Nästan inga av dem som Uppdrag granskning sökte upp ville tala om saken. Det gick liksom inte att för­klara varför de i åratal brutit mot skattelagarna och nu utnyttjat det som i praktiken är en amnesti.

De har ju uppenbarligen inte besuttit en vilja att lyda lagen. Och de kan knappast vittna om god moral ­eller omtanke om den svenska ekonomin. Det handlar inte om grundläggande värderingar eller ens ideologier, och inte om en önskan att göra rätt för sig eller att leva efter ­demokratiska regler.

De har helt enkelt blivit skiträdda för att åka fast.

Att fiffla med skatten går nog an i salongerna, men sällskaps­livet befordras inte av att torska och sitta på kåken.

Framtiden

  Om ett år lägger annonsörerna mer pengar på internet än de gör på kommersiell tv. Det är ett globalt reklamförmedlingsföretag som säger det.

Guldtuben

 I går hölls Guldtuben, en gala för svenska Youtubeklipp. Vinnare i kategorin Stjärnskott: Tova Helgesson. Hennes film om hur hon städar sitt rum är en timme och 24 minuter lång. Över en miljon tittare. Gammel-tv släng dig i väggen!

avRobert Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM