Lena Mellin

Vi blev också lurade

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är många som lurats av Alexander Fridback och hans många alias.

Aftonbladet är en av dem.

För en tid sedan fick debattredaktionen en artikel författad av en person som uppgav sig heta Tobias Lagerfeldt. Hans ämne var spektakulärt. Han hävdade att asylsökande och papperslösa borde få rösträtt eftersom alla grupper borde få rösta i en representativ demokrati.

Redaktionen kollade om det fanns någon person med det namnet folkbokförd i Sverige. Det gjorde det inte. Lagerfeldt kontaktades för en förklaring. Han sade att han hade skyddad identitet efter att ha blivit hotad.

Artikeln publicerades men debattredaktionen fick efter ett tag signaler från läsekretsen att det var något konstigt med artikelförfattaren. Bilden som han skickat av sig själv googlades och visade sig föreställa en annan person med ett annat namn.
Det visade sig alltså att vi inte visste vem som skrivit artikeln och därför tog vi bort den från nätet. Vi försökte få ny kontakt med Lagerfeldt men utan framgång.

Nu vet vi att Lagerfeldt och Alexander Fridback, anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli, är samma person. Fridback är hans riktiga namn men han uppträder under flera andra namn; bland andra Lagerfeldt och Egor Putilov. Fridback är hans riktiga namn sedan 2012, innan dess hette han något annat.

Aftonbladet har, liksom flera andra medieföretag, samarbetat med Fridback alias Egor Putilov. Hans namn har 18 000 träffar på Google. I vårt fall gick det till så att han kom till oss med en nyhet som en reporter sedan jobbade fram till en artikel tillsammans med Putilov. Så kan det ha gått till på Expressen, Arbetaren, Kvällsposten och Dagens samhälle också, att den egna redaktionen kontrollerade Putilovs uppgifter innan de publicerades.
Som debattör intar Alexander Fridback ofta motsatta positioner. Som Lagerfeldt är han mycket liberal och vill att papperslösa ska få rösträtt i svenska val. Som Putilov är han emot flyktingmottagning. Exempelvis förutspådde han i december förra året på Svenska Dagbladets debattsida rättsstatens kollaps till följd av vad han kallade fri invandring.

Det finns ingenting som tyder på att Alexander Fridback har kontakter med Ryssland. Utom hans sätt att agera. Ryssland jobba gärna genom nationalistiska grupper och partier och deras syfte är att destabilisera. EU står högt upp på listan över organisationer som ska störas sedan de ekonomiska sanktionerna började införas i mars 2014.

Fridback har, i sina olika skepnader, agerat mycket skickligt. Och media, inklusive Aftonbladet, har varit naiva.

Publisert: