Mejla

Lena Mellin

Man behöver inte vara prinsessa om man inte vill

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hennes kungliga höghet Madeleine Thérèse Amelie Josephine, Prinsessa av Sverige och Hertiginna av Hälsingland och Gästrikland.
Hennes kungliga höghet Madeleine Thérèse Amelie Josephine, Prinsessa av Sverige och Hertiginna av Hälsingland och Gästrikland.

KOLUMNISTER

Prinsessan Madeleine behöver inte vara prinsessa om hon inte vill.

Man kan dra sig tillbaka även från ärvda titlar om man inte gillar de plikter de för med sig.

Det finns ingenting som liknar en befattningsbeskrivning för prinsessor. Men efter prinsessan Madeleine och Chris O'Neills besök i Gävle i början av veckan surnade chefen för P4 i Gävleborg, Leif Eriksson, till.

Prinsessan vägrade nämligen att ställa upp på intervjuer och det var inte första gången.

Enligt Eriksson har hon inte avsatt ens en kvart för medierna under besöken i landskapet, som hon är hertiginna av, under de elva senaste åren.

2004 besökte hon Växbo lin utan att tala med medierna. 2009, då Svebovallen i Harsa besöktes, upprepades beteendet. Liksom i måndags i Gävle då prinsessan med make besökte stan på inbjudan av länsstyrelsen.

– Att vinka och le räcker inte, slår kanalchefen fast i sitt förtrytsamma öppna brev som publicerats på Sveriges radios hemsida. Och det är det ju lätt att hålla med om.

Förväntas uppträda

Madeleine är fyra i den svenska tronföljden, efter sina syskon och prinsessan Estelle. Det betyder att hon är en del av det svenska statsskicket. Hon förväntas därmed att uppträda i officiella sammanhang och representera Sverige och kontinuiteten i den svenska historien.

Det kan man göra på olika sätt. Men den väg som prinsessan Madeleine valt står inte i samklang med hovets egna rekommendationer i ”Råd för arrangörer” på hovets hemsida.

Där står bland annat följande: ”Arrangören ansvarar för att lämplig avspärrning sker med hänsyn till både de kungliga gästerna och att fotografer och journalister ska få bästa möjlighet att utföra ett gott arbete.”

För att utföra ett journalistiskt arbete är möjligheten att ställa frågor grundläggande. Det är så journalister, och deras publik, får veta någonting. Man skulle ju exempelvis i Gästrikland kunna fråga Madeleine vad hon vill göra för näringslivet i regionen.

Använder Facebook

Det är inte så att prinsessan Madeleine inte vill kommunicera, tvärtom. Men hon föredrar envägskommunikation.

Bara under januari publicerade hon ett tiotal inlägg på sin officiella Facebooksida, många handlar om barns uppväxtvillkor. Och filmen när hon annonserade sin förlovning med Chris O'Neill är redan en klassiker.

Giftermålet med honom hade varit ett utmärkt tillfälle för prinsessan Madeleine att träda ut ur strålkastarljuset om det är det hon vill.

När kungens systrar gifte sig med oadliga män fick de behålla prinsesstiteln men halkade ur kungahuset. Exempelvis kungens yngsta syster tilltalas prinsessan Christina, fru Magnuson. Hon ställer upp i olika officiella sammanhang men det gör inte resten av kungens systrar, om det inte handlar om rena familjangelägenheter som bröllop och dop.

Äter – och behåller kakan

Hade Madeleine velat dra sig tillbaka från den scen prinsesstiteln erbjuder hade alltså bröllopet varit ett utmärkt tillfälle. Då hade hon också sluppit den andra sidan av myntet, de plikter prinsessrollen för med sig.

Chris O'Neill erbjöds att bli medlem av kungahuset när han gifte sig med prinsessan Madeleine. Men han ville fortsätta med sina affärer och sade tack, men nej tack.

Det finns val man kan göra. Men prinsessan Madeleine har hittills valt att både äta kakan och ha den kvar.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin