Mejla

Oisín Cantwell

Politiker som vill förbjuda tiggeri borde läsa dagens dom

Politiker som vill förbjuda tiggeri verkar glömma bort att människohandel redan är förbjudet.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

KOLUMNISTER

De politiker som kräver nationellt förbud mot tiggeri borde läsa en dom som meddelades av Växjö tingsrätt i dag.

Den visar nämligen med all önskvärd tydlighet att det redan finns lagar att använda i kampen mot exploatering av fattiga EU-medborgare.

Sju bulgariska män som i organiserad form utnyttjat tiggare dömdes i dag till mellan 1,5 års och 5,5 års fängelse för bland annat människohandel.

Därmed sätts punkt, i varje fall i första instans, för en förfärlig historia som inleddes med att en utländsk man hittades svårt misshandlad i ett dike utanför Växjö.

Polisutredningen visade att personer som har levt under miserabla villkor i Bulgarien av rekryterare lovats ett bättre liv i Sverige som tiggare.

Så blev det sannerligen inte. Här har de fått stryk om de inte dragit in tillräckligt med pengar, de har fått böter och tilldelats mindre mat om de på ett eller annat sätt misshagat männen som styrde verksamheten, några av dem har fått bo i bilar.

En av tiggarna berättade under rättegången att han tvingades slå sin gravida fru i ljumskarna tills hon fick missfall.

Varför? ”Chefen” var missnöjd med hans tiggande och tyckte om att se henne lida. Om han inte slog henne så skulle plågoanden själv göra det. Och plågoanden skulle slå tills hon dog.

Det finns fler berättelser av detta slag. Människohandlarna har varit fullständigt hänsynslösa och det är för väl att polisen lagt ner tillräckligt med tid och resurser på att baxa denna komplexa utredning i mål.

Nu nådde inte åklagaren riktigt hela vägen, en person friades för medhjälp till människohandel, men utredarna har gjort en förnämlig insats.

Dagens dom borde intressera det offentliga samtalet. Den drar nämligen ner byxorna på de politiker som vill införa ett nationellt tiggeriförbud.

Det här är politiker som inte vill erkänna att de försöker vinna poäng på det djupt obehagliga hat mot romer som existerar i vissa kretsar. För att dölja cynismen klär de sin kriminaliseringsiver i termer av vikten av att bekämpa exploatering av fattiga människor.

Denna förljugna retorik har i sak en avgörande brist. Människohandel är redan förbjudet. Det är bara att tillämpa den lag som finns om det nu är utnyttjande av utsatta personer som är problemet med tiggeri.

Politiker, kontakta Växjö tingsrätt för vidare studier i ämnet.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

LÄS VIDARE

Oisín Cantwell: Inte fritt fram att totalporta tiggare

ÄMNEN I ARTIKELN

Invandringspolitik

Migrationspolitik

Människohandel

Växjö

EU-migranter

Tiggeri