Vi kan få en egen Macron – frågan är bara när

Foto: AP
Frankrikes president Emmanuel Macron.
KOLUMNISTER

I nästa val kan ett parti som vi inte känner till med en ledare som vi ännu inte hört talas om vara vinnaren. Det kanske till och med skulle vara bra om det hände.

Hur skulle du vilja karaktärisera det politiska läget i Sverige i dag? Jag skulle säga att det överlag, även om det finns undantag, är oinspirerande, idéfattigt och visionslöst.

Detta trots åtta partier i riksdagen som skulle kunna inspirera varandra. Men som för närvarande snarare tycks leda till att de förlamar varandra.

Alltså finns det utrymme för en svensk Emmanuel Macron, den franske politikern som startade sitt parti i april 2016. Fjorton månader senare var han president och ledare för det största partiet i parlamentet med egen majoritet.

Frankrike är inte det enda land där väljarna ruttnat på de gamla partistrukturerna. Det har de gjort i Italien och Grekland också och inför det senaste spanska valet föddes två nya partier som utmanar den traditionella vänstern och högern.

Det kan hända här också. Eller rättare sagt, det kommer att hända här också. Förutsättningarna är nämligen desamma. Trötta gamla partier som inte förmår lösgöra sig från gamla strukturer som hindrar dem från att utvecklas. Kombinerat med väljare som törstar efter något nytt, något spännande, någon som visar vilja och entusiasm.

Macron var finansminister i en socialistregering som han lämnade för att kandidera till president. Men hans framgångar kan inte förklaras med hans politiska bakgrund utan snarare med att han lämnat den gamla blockpolitiken bakom sig.

Hans parti, ”La république en marche” (Republiken på gång) är en centristisk rörelse som pragmatiskt tar delar av sitt tankegods från hela det politiska fältet. Själv vägrar Emmanuel Macron att placera sig på den gamla höger-vänsterskalan.

Men det är inte bara den inte oävna inställningen till politiken som gjort Macron till en vinnare. Det har också hans personliga stil gjort. Han är vältalig, utstrålar entusiasm och är rolig. Han förefaller vilja, som partinamnet antyder, framåt. Nästan till varje pris.

En liknande person skulle lätt sopa banan med partierna i Sverige också. Hon eller han lurar i buskarna någonstans. Frågan är bara när hen känner sig kallad.

Men risken finns att den som lyckas inte är av Macrons kaliber utan tillhör stollehögern som Femstjärnerörelsen i Italien. Det startades av komikern och bloggaren Beppe Grillo, är uttalat EU-skeptiskt och för platt skatt. Det ingår i samma partigrupp som Sverigedemokraterna i EU-parlamentet.

Den risken ska inte underskattas.

Det här är Lena Mellin 00:25

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM