Mejla

Lena Mellin

S och M använder EU-valet som en avstjälpningsplats

Det behövs annat än en handfull gråa möss i parlamentet

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: TT
Heléne Fritzon (S).

Om drygt tre månader är det val till EU-parlamentet. Ett historiskt viktigt val, säger många och jag håller med.

Värden och synsätt som EU står för är hotade, säger de också. Jag delar även den uppfattningen.

 

Till EU:s värderingar hör sådant som vi betraktar som självklarheter. Ett oberoende rättsväsende, fria media, likabehandling oavsett bakgrund för att nämna en handfull exempel.

Men det är inte självklarheter för alla. Partier som står för motsatsen har haft medvind i en rad nationella val, exempelvis i Polen, Ungern, Frankrike och Italien.

De kommer av allt att döma göra bra ifrån sig även i EU-valet. Den gamla ordningen med den konservativa EPP-gruppen och den socialdemokratiska S&D i täten riskerar att gå i graven. I stället väntas nationalistiska och högerextrema partier ta större plats, partier som inte alls ställer upp på EU:s, och Sveriges, grundläggande värderingar.

En intressant, närmast grundläggande, fråga är hur de svenska partierna hanterar den utmaningen. Det är ju utmaningen högerifrån som gör att de tycker att värden står på spel och att EU-valet aldrig varit viktigare än nu.

De agerar dock i motsatt riktning skulle jag vilja hävda. I EU-parlamentet frodas personligheterna, de som älskar att stå på scenen och inte gå in någons ledband. Det är därför Anna Maria Corazza Bildt (M), Marit Paulsen (L) och andra varit så framgångsrika i Bryssel och Strasbourg.

Men de båda största svenska partierna bullar inte upp med några personligheter. I stället använder de EU-valet som en avstjälpningsplats.

 

M-valsedeln toppas av Tomas Tobé och Jessica Polfjärd, ingen av dem är någon röstmagnet. Högst upp på S-listan står Heléne Fritzon, sparkad migrationsminister som måste beskrivas som nästan helt inkognito.

Känner ni suget efter att höra vad de har att säga? Längtar ni efter deras slagkraftiga repliker? Vet ni överhuvud taget hur de ser ut? Tänkte just att så inte är fallet.

 

Att partier säger en sak och gör något annat är tyvärr inte ovanlig. Socialdemokraterna och Moderaterna säger att EU-valet är viktigare än någonsin.

Men i det som räknas, verkligheten, beter de sig inte så. Då är det, ursäkta ordvalet, föredettingarna, som ska till parlamentet. Inte de som kan hålla flammande förvarstal för demokratins grundläggande värden.

EU, Sverige och väljarna förtjänar något bättre. I alla fall av dem som hävdar att den västerländska demokratin står på spel. Om den verkligen gör det krävs satsningar. Inte en handfull gråa möss som partiledningarna vill omplacera.


Fem saker att hålla koll på i veckan

 • Tack och adjö
  Under Feministiskt initiativs kongress i Sundsvall, som avslutas i dag, har Gudrun Schyman lämnat över sitt verk till efterträdarna. Vid sidan av Gita Nabavi blir partiets socialpolitiska talesperson Farida Al-Abani ny partiledare. Soraya Post fortsätter att toppa partiets EU-lista.

 • Le och var vänlig
  Vänliga veckan inleds i morgon. Den instiftades av Läkarmissionens grundare Harry Lindquist sedan en trafikräknare under sex timmar noterat 12 människor som log, 15 som såg nöjda ut och ”8 569 som såg ut som de var på väg till en begravning”. Årets tema: Var vänlig mot dig själv.

 • Lite konstigt blir det
  Under fredag och lördag träffas Liberalernas partiråd. Inte för att ta adjö av Jan Björklund utan för att prata om årets viktigaste val, det till EU-parlamentet. Men lite märkligt blir det när Björklund ska elda massorna när han faktiskt inte är mer än en ”lame duck”.

 • Statement i riksdagen
  Margot Wallström chockade omvärlden under sina första dagar som utrikesminister 2014 genom att Sverige deklarerade att vi skulle erkänna Palestina. Liknande överraskningar lär utebli på tisdag då hon presenterar utrikesdeklarationen och debatterar den i riksdagen

 • Toppar listan igen
  Samtliga partier ängar sig med viss frenesi just nu åt att förbereda valet till EU-parlamentet den 26 maj. Också Vänsterpartiet samlas i helgen i Norrköping, bland annat för att spika valsedeln och -plattformen. Malin Björk, som sitter i parlamentet, väntas toppa listan.


Veckans citat

När vi letar efter nya svar i en modern tid föredrar jag beprövade recept som att tala väl om varandra och respektera varandras olika uppfattningar.”

Elizabeth, drottning, i ett tal som ansågs handla om brexit

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad: